Příhraniční Tachov má projekt rozhledny, v okolí zatím nikde není

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
03.02.2013 11:50
Tachov

design: Architektonické studio Hysek
Tachov - Třináctitisícový Tachov dokončil projekt pětadvacetimetrové rozhledny nad městem. Nyní čeká na vydání stavebního povolení. Čtvrtému největšímu městu v Plzeňském kraji zatím turistická vyhlídka chybí. Místní i návštěvníci ji chtějí, řekl ČTK starosta Ladislav Macák. Radnice má od konce loňského roku vykoupené všechny potřebné pozemky a stavba je kompletně připravena. Striktní podmínkou pro zahájení stavby věže je ale podle vedení města získání dotace.
    
"Požádali jsme o peníze z evropského programu ROP, z posledních zbytků, které tam jsou. Pokud vyjdou nějaké dotace, rozhledna bude, jinak ne. Z vlastních peněz jsme do toho ochotni dát do 30 procent z ceny stavby, jinak projekt zůstane ležet," uvedl starosta.
     Z vyhlídky na nejvyšším okolním kopci Vysoká, která bude přístupná celoročně, bude vidět až do Německa i na všechny okolní kopce Českého lesa. V Plzeňském kraji už je 40 vyhlídkových věží a rozhleden.
     Samotná rozhledna přijde na tři miliony korun, další peníze muselo dát město Pozemkovému fondu. "Za kousek pozemku, zhruba 200 metrů, na němž bude cesta k rozhledně, jsme zaplatili přes 200.000 korun. K tomu je třeba připočítat ještě směny ploch," uvedl Macák.
     Lidé rozhlednu chtějí. Na výroční schůzi turistů se mě na ní hodně ptali, uvedl Macák. Tachov a okolí by podle něho zatraktivnila. "Jen kvůli hradbám sem nikdo jezdit nebude. Jízdárna ve Světcích také táhne, ale jak dlouho, pokud k ní nepřibude něco dalšího," uvedl. Město navíc v této nově vyhlášené národní kulturní památce nemůže otevřít stálý prohlídkový okruh, protože mu schází 80 milionů na dokončení oprav a úprav.
     Projekt rozhledny zpracovalo plzeňské Architektonické studio Hysek, které už v Tachově projektovalo venkovní bazén s atrakcemi. Stavba má být z pozinkované oceli, aby ji nemohli poškodit vandalové. Věž by byla bez obsluhy, přístupná pro veřejnost bezplatně a celoročně.
     Lidé by mohli po straně kopce, kde se v zimě lyžuje a jsou tam městské lesy, dojít až k jízdárně ve Světcích. Na Vysoké je městský památník boje husitů u Tachova v roce 1427. V minulosti stála na tomto bývalém poutním místě dřevěná vyhlídka a kaple. Dominanta Tachova, kostel na náměstí patřící církvi, není veřejnosti přístupný, a není tedy odkud se podívat do kraje. Jedinou rozhlednou v okolí je starší zděná vyhlídka v Plané, asi 15 kilometrů od Tachova.
0 komentářů
přidat komentář

Související články