Povolení k demolici pivovaru v Buštěhradu platí další rok

Vložil
ČTK
03.02.2013 11:45
Buštěhrad (Kladensko) - Kladenský magistrát o rok prodloužil platnost povolení k demolici barokního pivovaru v nedalekém Buštěhradu, které vypršelo letošního 31. ledna. ČTK to řekl mluvčí radnice Vilém Frček. Vlastníkem areálu je společnost Level, která tam podle původních plánů chtěla postavit bytovky. Během šesti let od vzniku plánu se proti demolici objektu postavila část místních obyvatel.
    
Majitelé požádali o prodloužení kvůli náročnosti rozhodnutí o využití objektu, uvedl Frček. Podle zástupce společnosti Pavla Rumla zatím není definitivně jasné, co a kdo bude v areálu stavět. Nedokázal ani sdělit, jestli bude muset bývalý pivovar stavbě ustoupit, nebo bude její součástí. "Zatím to nikdy nebylo dotaženo do takové fáze, abychom mohli říct, že bylo rozhodnuto," řekl ČTK Ruml. Pro bližší informace odkázal ne vedení firmy, které na otázky nereagovalo.
     S případným bouráním objektu nesouhlasí občanské sdružení Buštěhrad sobě, podle kterého má budova ohromný kulturně historický i estetický význam. Zástupkyně sdružení Daniela Javorčeková uvedla, že před třemi roky se uskutečnila soutěž, ve které se sešlo kolem 60 studentských návrhů pro využití areálu. Od té doby se prý nic nedělo. "Já to chápu tak, že investor nemá peníze, aby s tím něco udělal. Je samozřejmě otázkou, jestli chystají něco, co nevíme, nebo to povolení jen nechtěli nechat propadnout, když už ho mají," řekla Javorčeková.
     Nejstarší zápis o  buštěhradském pivovaru pochází z roku 1548. Za třicetileté války byl pivovar zpustošen, obnovy se dočkal v roce 1633. V polovině 18. století ho přestavěl Anselmo Lurago, který se také podílel na stavbě buštěhradského zámku. Pivovar byl postupně rozšiřován a modernizován. Od roku 1847 byl ve vlastnictví Habsburků, v roce 1918 připadl státu. Poslední pivo odsud bylo vyexpedováno v  září 1967. Současní majitelé ho získali v aukci v roce 1993.
0 komentářů
přidat komentář

Související články