Luhačovické muzeum ukáže nerealizované Jurkovičovy projekty

Vložil
ČTK
31.01.2013 21:45

Luhačovice (Zlínsko) - Muzeum luhačovického Zálesí v  Luhačovicích na Zlínsku připravilo projekt Vize velkých Luhačovic. Ukazuje, jak by vypadaly tamní lázně, kdyby jejich výstavbu dokončil podle svých plánů slovenský architekt Dušan Jurkovič. Představitel secesní architektury, který vytvořil osobitý styl výrazně ovlivněný lidovou architekturou, je autorem mnoha staveb v nejznámějších moravských lázních.
    
Projekt převedl do digitální podoby Jurkovičovy nerealizované urbanistické a architektonické plány z počátku 20. století. "Digitální vizualizace umožňuje detailní plastický pohled na původní Jurkovičovu urbanistickou koncepci lázeňského celku. Výstupem je 3D model, propojující realizované stavby, zaniklé realizace a neuskutečněné Jurkovičovy plány v Luhačovicích," uvedla vedoucí projektu Blanka Petráková. Muzeum chce podle ní na projekt navázat vizualizací Jurkovičových plánů z roku 1913. Byla by však technicky i časově mnohem náročnější, protože se týká dvojnásobného počtu budov.
     Současná vizualizace je součástí stálé expozice muzea Známé i neznámé Luhačovice. Projekt Vize velkých Luhačovic se návštěvníkům představí v sobotu, stejně jako výstava Hračky ze staré půdy.
     Jurkovič postavil v Luhačovicích v letech 1902 až 1907 deset nových staveb a čtyři objekty přestavěl, vtisknul tak lázeňskému městu originální podobu. V roce 1913 se architekt vrátil k tématu lázní velkou studií na výstavbu a regulaci lázeňského středu, zůstala však pouze na papíře. Architekt, pocházející ze slovenského města Myjava, je také autorem výletních ubytoven Maměnka a Libušín na Pustevnách na Radhošti. Radnice v Rožnově pod Radhoštěm postavila loni rozhlednu podle Jurkovičových návrhů.
0 komentářů
přidat komentář