Ideový návrh územního plánu Blatná

Zdroj
Město Blatná
Vložil
Tisková zpráva
16.01.2013 18:55
Předmětem soutěže o návrh bylo zpracování ideového urbanistického návrhu Územního plánu Blatná.
Ideový návrh územního plánu Blatná
Jednokolová veřejná ideová anonymní urbanistická soutěž

Vyhlašovatel: Město Blatná
Termín konání soutěže: 17.9. - 31.10.2012
Počet odevzdaných návrhů: 14
Porota: Jan Jehlík, Laura Jablonská, Vladimír Krajíc, Robert Flandera, Václav Koubek; náhradníci: Hana Špalková, Ing. Martin Dolejš
Ceny a odměny celkem: 135 tis. Kč

1. cena (60 tis. Kč): Šimon Vojtík, Michal Petr, Jana Urbanová, Barbora Mluvková (spoluautor)
Hodnocení poroty: Velmi komplexní a hodnotný návrh, vztah mezi ideou a vlastním návrhem je vyrovnaný se srozumitelným grafickým zpracováním. Hodnotami ideje je propojení města a krajiny, omezení růstu s vědomím demografických limitů, rozvoje ve smyslu transformace a intenzifikace. Velmi cenné je používání mýtotvorných prvků (např. brány, hrany, břehy apod.). Stejně tak je ceněný rovnoměrný přístup v rámci širších vztahů, celku města i detailů.
 
2. cena (35 tis. Kč): MOBA studio s. r. o.
Hodnocení poroty: Výtvarně velmi hodnotný návrh, který přesvědčivě dotváří obraz města, ve strategické části je pozitivně hodnocena hospodárnost, podpora pracovních příležitostí, „aktivní krajina“ nebo např. „město jako sociální projekt“. Problematických se jeví rozsah rozvoje severovýchodní a východní části (např. kolem hřbitova) včetně návrhu struktury zástavby v těchto místech. Není dostatečně jasné řešení dopravy ve všech jejích projevech.
 
3. cena (20 tis. Kč): Michal Dvořák, Ivan Gogolák, Lukáš Grasse, Libor Pánek
Hodnocení poroty: Komplexní hodnotný návrh, který se zabývá jak demografií, tak širšími vztahy, tak detaily města. Ceněno je například i zobrazení návrhu městské veduty. Problémem je však malá srozumitelnost syntetického výkresu. Otázkou je v tomto kontextu vyjádření celkového obrazu města a vyznění symbolických prvků v konkrétních urbánních tvarech.
 
3. cena (20 tis. Kč): Petr Hnátek, Radim Oblouk
Hodnocení poroty: Hlavním pozitivem tohoto návrhu je pečlivá charakteristika lokalit, jasné strategické prvky a analýza města, jeho vztahů a principů. V této souvislosti se jeví jako velmi dobrá volba strategického cíle: „kvalitní život jako stabilizační prvek“. Hlavním problémem je promítnutí analytických vrstev do syntetického výkresu a absence finálního obrazu města.
 
Více informací: www.mesto-blatna.cz
0 komentářů
přidat komentář