Rekonstrukce pavilonu velkých savců na pavilon Amazonie - výsledky soutěže

Zdroj
ZOO Praha
Vložil
Tisková zpráva
31.01.2013 17:25
Předmětem soutěže bylo zpracování urbanisticko - architektonické studie - návrhu rekonstrukce stávajícího pavilonu velkých savců a jeho okolí na expoziční celek „Amazonie“.
Otevřená projektová veřejná dvoukolová architektonická soutěž
Vyhlašovatel: Zoologická zahrada hl. m. Prahy
Termín konání soutěže: 8. 2. – 20. 8. 2012
Porota: Jiří Kotek, Jaroslav Šimek, Marek Houska, Pavel Joba, Lada Kolaříková; náhradníci: Yvette Vašourková, Petr Sumerauer
Ceny a odměny celkem: 1 800 tis. Kč
1. cena (1 000 tis. Kč): Len+k architekti s. r. o.
Tento návrh byl porotou jednoznačně vyhodnocen jako nejvhodnější, a to jak z hlediska architektonického, tak z hlediska provozně technického. Vnější vzhled je v souladu s požadavky na maximální začlenění objektu do krajinného kontextu Zoo. Ze všech předložených návrhů předložil nejzajímavější a nejvhodnější řešení vnitřního prostoru a expozic a současně nejlépe řeší zoologicko - provozní požadavky.  Zachovává v max. míře stávající konstrukci, přičemž současně vytváří zcela novou architektonickou kvalitu.  Beze zbytku řeší protipovodňovou ochranu pavilon u a také otázku TZB. Celkové kvality návrhu jsou originálnost, účelnost a hospodárnost. Soutěžní návrh je na výrazně vyšší kvalitativní úrovni oproti ostatním návrhům.
 
2. cena: neudělena
 
3. cena (400 tis. Kč): Echorost architekti
Porota kladně hodnotila především vnější výraz budovy a začlenění do krajinného kontextu Zoo a pečlivé a věrohodné propracování soutěžního návrhu. Prostorová kvalita expozice je limitována zvoleným plošným zastřešením stavby. Nicméně zvolená konstrukce je hospodárná a zachovává větší část původní stavby. Zoologicko provozní řešení nebylo ani po dopracování přijato kladně. Protipovodňová ochrana je řešena z velké části nově zbudovanou předsazenou stěnou, čímž se zvyšují investiční náklady akce. Řešeni TZB odpovídá požadavkům zadání.
 
Odměna (200 tis. Kč): PROJEKTIL ARCHITEKTI s. r. o.
Vnější architektonický výraz je citlivý k areálu Zoo. Zvolený tvar zastřešení umožňuje vznik vhodně vysokého vnitřního prostoru. Návrh expozice je zpracován vůči zadání přijatelně, avšak příliš schematicky, rozpor mezi ilustracemi a řezy. Ilustrace vnitřního prostoru je zavádějící, protože vzbuzuje dojem integrálního osvětlení. Ačkoli se jedná o ekonomicky relativně přijatelné řešení, záporem je značné bourání původní konstrukce. Řešení protipovodňové ochrany není pro Zoo přijatelné, protože předpokládá mobilní zábrany, jejichž instalace není s ohledem na nutnou evakuaci ostatních prostor Zoo z časových důvodů možná. Řešení TZB odpovídá požadavkům zadáni.
 
Odměna (100 tis. Kč): AND, spol. s r. o., architektonický atelier
Navržený objekt je relativně vhodně začleněn svým vnějším vzhledem do kontextu Zoo. Zvolená konstrukce umožňuje vznik vnitřního prostředí s rozdílnými výškami. Expozice není příliš vhodně řešena z pohledu Zoo - herní prvky a pralesní bufet zabírají expoziční plochu pro zvířata, obecně je nadužito antropomorfních prvků v expozicích. Návrh vyžaduje demolici větší části původní stavby, což je v rozporu se zadáním. Není jasný podpěrný systém střešní konstrukce. Protipovodňová ochrana je řešena novou obvodovou zdí, což přinese zvýšení investičních nákladů stavby. TZB je řešeno řijatelně.
 
Odměna (100 tis. Kč): CASUA spol. s. r. o.

Navržené řešení je z hlediska vnějšího vzhledu pragmatické, nicméně není příIiš vhodně zakomponováno do kontextu Zoo. Vnitřní prostředí skrývá šanci kvalitního prosvětlení, avšak návrh expozice tuto přednost nevyužívá. Do halových prostor situuje převážně návštěvnické komunikační plochy na úkor expozic. Příhradová nosná konstrukce zastřešení by musela být ve své spodní rovině doplněna zasíťováním pro ochranu před zraky ptáků. Návrh vyžaduje bourání větší části původní konstrukce' což je v rozporu Se zadáním. Nová nosná konstrukce střechy je navržena ekonomicky a totéž lze konstatovat i o protipovodňových opatřeních. Řešení TZB je relativně schematické a neřeší čištění bazénových vod.
 
Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články