Jihomoravská záchranná služba má nové sídlo za 174 milionů

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
30.01.2013 20:40
Brno - Jihomoravská zdravotnická záchranná služba má od dneška nové sídlo v Brně-Bohunicích. Jde o moderní pětipodlažní objekt v sousedství fakultní nemocnice. Výstavba nové budovy záchranné služby trvala rok a přišla téměř na 174 milionů korun. ČTK to řekl ředitel záchranky Milan Klusák. Zdravotníci dosud sídlili v zastaralých prostorách na náměstí 28. října.
    
Starý objekt vznikl v roce 1886. Využíval jej ve svých začátcích Červený kříž. Objekt je dispozičně řešený tak, že jej už nebylo možné pro zdravotníky zmodernizovat. Proto Jihomoravský kraj rozhodl, že je nutné postavit nové sídlo.
     Vzniklo v sousedství Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích, která je se svými specializovanými pracovišti největším zdravotnickým zařízením na Moravě. V  bohunické nemocnici je urgentní příjem, na nějž nejčastěji míří sanitky s  pacienty.
     Nedaleko nového sídla jsou dálnice D1 i D2 a rychlostní silnice R52, tedy silniční tahy na Vídeň, Bratislavu a Prahu, kam vyjíždějí zdravotníci k nehodám. Nyní se dojezdy k těmto zákrokům zkrátí, protože sanitky nemusejí projíždět přes centrum Brna, které je téměř celý den plné aut.
     Nový objekt poskytuje zázemí téměř stovce řidičů a záchranářů a 22 lékařům. Je v něm operační středisko, technické zázemí, stane se sídlem vedení záchranářů a vznikne v něm ještě konferenční sál přibližně pro 80 lidí.
     Po otevření nového sídla se záchranná služba zbaví nevýhodných pronájmů budov, v  nichž dosud sídlí. V budoucnu se počítá s tím, že vzniknou její výjezdová pracoviště na dalších dvou místech Brna - v Černovicích a v oblasti Ponava, a to do dvou let.
0 komentářů
přidat komentář

Související články