Se sociálním bydlením musí pomoci vláda a ministerstva

Vložil
ČTK
29.01.2013 15:55
Ústí nad Labem

Sociální bydlení ve Vsetíně
Ústí nad Labem - Se sociálním bydlením musí městům podle vedení Ústí nad Labem pomoci vláda a příslušná ministerstva. Náklady jsou příliš velké na to, aby je města mohla řešit sama. Nesouhlasí ale ani s postupem demonstrantů, kteří při protestu za zachování ubytovny ve čtvrti Krásné Březno vnikli v pondělí na ministerstvo práce a sociálních věcí. Obyvatelé ubytovny prý věděli, že jde o dočasné řešení a ubytovna se bude zavírat. ČTK o tom informoval mluvčí města Karel Rouč.
    
"Vedení statutárního města Ústí nad Labem považuje sociální bydlení za závažný problém, do jehož řešení by se výrazněji měly zapojit vláda a příslušná ministerstva. Například vládní Agentura pro sociální začleňování, se kterou město již několik let spolupracuje, je o tomto problému od počátku informována, ale dosud nebyla poskytnuta konkrétní finanční pomoc pro řešení sociálního bydlení v Ústí nad Labem," uvedl mluvčí.
Sociální bydlení ve Vídni
    
Ústí podle Rouče hledá pro řešení sociálního bydlení různé dotační tituly. "Případ je však obrazem současného stavu sociálního bydlení v České republice a rozhodně by měl být řešen na úrovni jednotlivých ministerstev, vlády nebo vládní Agenturou pro sociální začleňování. Náklady na řešení této problematiky jsou pro městské rozpočty příliš velké na to, aby je mohly obce nést samy," dodal s tím, že město má už některé objekty vytypované. Chce hledat i dotační titul, který by umožnil pro účel sociálního nájemního bydlení koupit a zrekonstruovat některou ze stávajících ubytoven. "Aktuální dotační tituly, které se sociálním bydlením alespoň částečně zabývají, se však pro tento účel ukázaly jako nevhodné," doplnil.
     S koncem ledna se má uzavřít ubytovna v  Čelakovského ulici v ústecké čtvrti Krásné Březno. Majitel ubytovny, společnost CPI, o tom rozhodla vloni v prosinci. "Obyvatelé zařízení v podstatě kompletně zdemolovali. Vytrhané vodovodní baterie několikrát způsobily havárie s vodou. Nahromaděný odpad v domech přitahoval nechtěný hmyz a hlodavce," uvedl pro ČTK ředitel společnosti CPI BYTY Daniel Bacík. Kontroly podle něj ukázaly, že pobyt v takových prostorách ohrožuje životy obyvatel.
     "Většina ubytovaných si proto aktivně hledá bydlení jinde a řada z nich již uspěla a bydlení má zajištěno," tvrdí mluvčí města. To potvrzuje i Vít Kučera ze společnosti Člověk v tísni, mnozí ale hledali marně. "Oslovili jsme pronajímatele více než 20 bytů, kteří byli ochotni ubytovat více početné rodiny z ubytovny, bohužel většina nabízených bytů buď neodpovídala svými rozměry a dispozicemi, či byty měly nepřiměřeně vysokou kauci, po bližším ohledání sociálními pracovníky či samotnými klienty byly shledány jako hygienicky závadné a nevhodné pro bydlení nebo klienti svoji situaci řešit ve spolupráci s neziskovými organizacemi nechtěli," informoval v tiskové zprávě ČTK.
     Město se nesouhlasně vyjádřilo i k protestní akci za zachování ubytovny v Krásném Březně. Demonstranti při ní v pondělí v Praze vnikli na ministerstvo práce a sociálních věcí a dožadovali se schůzky s ministryní Ludmilou Müllerovou (TOP 09). Zasahovat musela i policie. "Je zřejmé, že si někteří z nich vzali problém předlických rodin z ubytovny v Krásném Březně jen jako záminku ke svému zviditelnění," tvrdí Rouč.
0 komentářů
přidat komentář

Související články