Kolem sochy svatého Václava v Praze bude opět řetěz

Vložil
ČTK
24.01.2013 20:10
Praha

Praha - Kolem jezdecké sochy svatého Václava na Václavském náměstí v Praze bude opět řetěz. O obnovení železné ochrany se zasadila Praha 1. Na místo se vrátí původní řetěz z lipových květů, který byl ze sochy odstraněn v  roce 2005. Řetěz bude znovu přidělán koncem ledna či začátkem února, řekla dnes ČTK mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.
    
"Je potřeba, aby socha na tomto místě byla chráněna před vandaly a turisty, kteří si památku pletou se stravovacím pultem," uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Policie řeší každoročně případy, kdy lidé na několikametrovou sochu vylezou.
     O odstranění řetězu se v červnu roku 2005 zasadili zástupci Balbínovy poetické strany. Balbínovci považovali řetěz z lipových květů za symbol zla a okupace bývalého Československa sovětskou armádou. Poukazovali na to, že lípa je sice národním symbolem, ale na řetězu míří listy ostrými špičkami nahoru jako ostnatý drát.
     Magistrát původně tvrdil, že řetěz je součástí kulturní památky a sochu chrání. Památkáři ale nakonec demontáž schválili a první část řetězu odšrouboval tehdejší primátor Pavel Bém (ODS). Řetěz byl u pomníku poprvé instalován v roce 1974.
0 komentářů
přidat komentář

Související články