První rok po opravě přinesl vile Tugendhat rekordní návštěvnost

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
24.01.2013 19:30
Brno

Brno - Pro brněnskou funkcionalistickou vilu Tugendhat, zapsanou na seznamu památek UNESCO, byl loňský rok co do návštěvnosti dosud nejlepší sezonou. Přivítala 42.000 turistů z celého světa. Prohlédli si ji po rekonstrukci, která přišla na 174 milionů korun. Ve srovnání s rokem 2009, po němž byla kvůli opravám až do loňského března uzavřena, se návštěvnost objektu zdvojnásobila. ČTK to dnes řekla vedoucí správy vily Iveta Černá.
    
"Zájem o vilu je po rekonstrukci mimořádný. Vstupy do ní si zamlouvali turisté dlouho dopředu, některé zájemce o prohlídku jsme proto museli odmítnout," uvedla. Asi 40 procent návštěvníků přitom tvoří turisté ze zahraničí. Z Evropy přijíždějí hlavně Rakušané, Němci a Britové. Mezi návštěvníky jsou pak hojně zastoupeni Američané, Japonci a obyvatelé jižní Ameriky.
     V roce 2009 si přišlo vilu prohlédnout 18.000 návštěvníků. Loni se předpokládalo, že bude mít o prohlídku objektu od architekta Ludwiga Miese van der Rohe zájem 30.000, přišlo jich o  třetinu více. Nyní jsou všechny vstupy o víkendech až do dubna zamluvené. Početnější skupiny by si je měly zamluvit.
     Návštěvnost zvyšují i  přednášky, koncerty a také projekce historických filmů. Ty se konají jednou do měsíce u onyxové stěny. Sál pojme 50 diváků, přičemž diváci si opakovaně říkají o promítání černobílého snímku Kristián s hercem Oldřichem Novým.
     Vila je nejznámější brněnskou funkcionalistickou vilou. Odborníci o ní hovoří jako o  díle, které vneslo do moderní architektury zcela nové, revoluční prvky. Je vytvořena z těch nejkvalitnějších materiálů, přičemž architekt kladl při její tvorbě důraz na prostor, světlo a vzdušnost. Celá jedna stěna, za ní je výhled na Brno, je prosklená a lze v létě otevřít. Vilu si nechala postavit průmyslnická rodina Tugendhatů, která těsně před druhou světovou válkou uprchla, kvůli svému židovskému původu, před nastupujícím nacismem. Vila je majetkem města Brna.
0 komentářů
přidat komentář