ÚOHS podruhé zrušil tendr Brna na nákup startovacích bytů

Vložil
ČTK
24.01.2013 18:30
Brno

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podruhé zrušil tendr brněnské radnice na nákup 84 startovacích bytů pro mladé rodiny za 150 milionů korun. Rozhodnutí je pravomocné, radnice se proti němu neodvolala. Dnes ÚOHS rozhodnutí zveřejnil na svém webu.
    
V původním rozhodnutí úřadu z roku 2011 byly chyby. Proto předseda ÚOHS Petr Rafaj loni kauzu vrátil svým podřízeným. Ti nyní hlavní část verdiktu zopakovali.
     Brněnská radnice chybovala už při vypsání zakázky. Město nestanovilo dílčí hodnotící kritéria tak, aby vyjadřovala vztah užitné hodnoty a ceny. V tendru byly i další chyby.
     Radnice nestanovila lhůtu pro podání nabídek s ohledem na předmět zakázky. Chyby byly i při vymezení zakázky v zadávací dokumentaci. Radnice měla také vyloučit nabídky sdružení Impera a firmy REKO a.s., které nakonec vybrala jako nejvýhodnější. Podle ÚOHS ale nesplnily požadavky uvedené v zadávacích podmínkách. Radnice také chybovala tím, že vybrala dva vítěze, což je v rozporu se zákonem.
     Investici do startovacích bytů schválili předloni v březnu zastupitelé. Z výběrového řízení vybrala koalice jako vítěze dva subjekty - firmu Reko a sdružení firem Impera. Každý z nich postaví pro město bytový dům na sídlišti Kamechy mezi Bystrcí a Žebětínem. Obchod kritizovala opoziční TOP 09 - zastupitel Jaroslav Kacer ho označil za šrotovné pro developery. Primátorův náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD) jeho výtky už dříve odmítl.
     Kacer kritizoval to, že město nakupuje byty za tržní cenu, navíc i s pozemkem. Přitom má pozemky vlastní, na kterých by mohlo nechat byty postavit. Navíc by si tak zachovalo vliv na architektonické řešení, dispozici i další detaily. Pospíšil však už dříve v reakci na Kacerovy výtky uvedl, že situace na realitním trhu dává naději na výhodný nákup.
     V domech, jejichž koupi zastupitelé schválili, mají být jedno- a dvoupokojové byty. Lidé budou moci startovací byty obývat pět let, pak se musejí odstěhovat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články