Vedení Prahy 6 bude diskutovat o podobě Vítězného náměstí

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
23.01.2013 15:20
Praha

Praha - Zastupitelé Prahy 6 příští týden na mimořádném zasedání projednají zástavbu a využití pozemku na Vítězném náměstí. Lukrativní pozemek patří městské části, PPF Real Estate na něm bude stavět administrativní budovu. Část opozice chce, aby se Praha 6 aktivně zapojila do diskuse o tom, jaká stavba na náměstí vyroste a jak bude sloužit obyvatelům. ČTK to řekl opoziční zastupitel Alexander Holub (TOP 09). Starostka Marie Kousalíková (ODS) tvrdí, že projekt už zastupitelé projednali, opakovaně se jím zabývala i komise územního rozvoje.
    
Původní plány z 90. let počítaly s tím, že na pozemku mezi ulicemi Jugoslávských partyzánů a Verdunskou vyroste nové sídlo radnice. Praha 6 ale nakonec od záměru ustoupila, rozhodla se pro rekonstrukci stávajícího sídla městské části a ve spolupráci s PPF pro stavbu komerční budovy na Vítězném náměstí. Pronájem pozemku měl podle Holuba ročně do rozpočtu města přinést 30 až 40 milionů korun.
     Vloni ale Praha 6 souhlasila s tím, že společnost PPF může na pozemku stavět sama. Původní nájemné, které mělo putovat do městské kasy, se snížilo na částku kolem čtyř milionů korun. "Praha 6 ztratila vliv na to, co se na náměstí postaví," tvrdí Holub. Žádostí o změnu územního plánu se navíc podle něj hodlá vzdát možnosti, aby v plánované administrativní budově vznikly prostory sloužící veřejnosti. PPF chce vybudovat obrovskou budovu s 18.000 metry kanceláří a obchodů.
     Starostka ale argumenty opozice odmítá. Zastupitelstvo podle ní schválilo regulační studii, která fixuje základní parametry budovy, jako je výška, tvar a kapacita budovy. Návrh investora navíc projednala komise a pracovní skupina složená ze zástupců koalice i opozice, které měly k dispozici odborné posudky architektů.
     "Budeme žádat, aby Praha 6 stáhla žádost na změnu územního plánu a aby jako dotčený orgán trvala na tom, aby v domě byl poměr veřejných ploch a aby stavba plnila regulaci tak, aby zapadla do podoby Vítězného náměstí," uvedl Holub. Opozice podle něj chce na zastupitelstvu diskutovat "bez politického napětí". "Usnesení by mohlo jít napříč politickými stranami," tvrdí. Pokud se k němu vedení radnice postaví zády, bude to znamenat, že zvítězily "jiné" zájmy, doplnil.
     "Nerozumím, do čeho by měli zastupitelé ještě více zasahovat," reagovala starostka. Investor podle ní původně nabízel pro potřeby veřejnosti přízemí a osmé patro. Městská část ale žádala přízemí a první patro. "V současné době bude mít budova dvě podlaží pro občanskou vybavenost," dodala Kousalíková.
0 komentářů
přidat komentář

Související články