Ve Slaném začal fungovat automatický parkovací dům

Zdroj
Matěj Říha
Vložil
ČTK
22.01.2013 20:55
Slaný (Kladensko) - Ve Slaném na Kladensku dnes začal ve zkušebním provozu fungovat automatický parkovací dům, který řídí počítače. Řidiči najedou na hydraulicky zvedanou plochu, zaplatí poplatek, automat jim auto vynese do patra a zaparkuje na volné místo. Výstavba objektu s kapacitou 149 míst stála přes 86 milionů korun. Jde o čtvrtý automatický parkovací dům v  Česku, řekl ČTK Dušan Kotajný ze společnosti, která dodávala parkovací technologii.
    
Unikátní parkovací dům je na rohu ulic Palackého a Třebízského v městské památkové zóně. Město výstavbu parkovacího domu zdůvodňuje nedostatkem místa v centru, kde se kvůli němu od letošního roku změnil systém parkování. Zejména se snížil počet rezidentních míst na Masarykově náměstí a jeho okolí, která se uvolnila pro běžné řidiče. Parkovací dům by měl sloužit spíše pro dlouhodobější stání a rezidenty.
     Město bude stavbu podle starosty Iva Rubíka (ODS) splácet do roku 2017. Předpokládá, že výnosy budou vyšší než provozní náklady při zhruba čtvrtinové naplněnosti parkovacího domu. Investice by se podle něj mohla vrátit za sedm let. Parkovací dům teď bude dva měsíce fungovat ve zkušebním provozu, při kterém se bude upravovat třeba rychlost počítačového systému. Auta nyní podle Rubíka vyjedou za dvě až čtyři minuty, v budoucnosti by měli být řidiči odbaveni do jedné minuty.
     Podle Kotajného je největší výhodou parkovacího domu šetrnost k životnímu prostředí, protože řidiči hned po příjezdu vypnou motor. K autům se údajně nikdo nedostane. Dům je podle něj řízen z centrály a v případě poruchy je servisní organizace přímo ve městě. "Závady se projeví v prvních dvou měsících," dodal Kotajný. Podobné parkovací domy jsou dva v Ostravě a další se staví v Brně. Firma prý zajišťovala technologie pro bratislavský parkovací dům a zájem o technologii je podle něj třeba v Rusku nebo Turecku.
     O parkovacím domě se ve Slaném mluvilo řadu let a stal se třeba tématem posledních komunálních voleb. Části obyvatel a politiků se nelíbí jeho moderní vzhled, považují stavbu za zbytečnou nebo megalomanskou. O parkovacím domě se delší dobu uvažuje třeba v nedalekém Kladně, jehož primátor se přijel na otevření podívat. "Nejsem si jistý, jestli je tento systém ideální pro místa, kde je potřeba odbavit hodně lidí najednou," řekl ČTK Dan Jiránek (ODS). Město by podle něj stavbu chtělo v místech, kam lidé jezdí spíš nárazově na určité akce, jako jsou třeba hokejová utkání.
0 komentářů
přidat komentář

Související články