Nový majitel Hotel Prahu chce místo hotelu postavit byty

Vložil
ČTK
21.01.2013 22:05
Praha

Praha - Kyperská společnost Maraflex, která koupila Hotel Praha, že chce místo hotelu postavit rezidenční byty. Uvedla to dnes firma Maraflex, kterou vlastní podnikatel František Savov.
    
"Hotelový trh v Praze je přesycen. Pozemky, na nichž bývalý hotel stojí, si zaslouží nové využití. Máme zde zcela konkrétní představu o moderním rezidenčním bydlení," uvedl ředitel společnosti Maraflex Petr Novák.
     Maraflex dodala, že hotel byl za minulého režimu postaven tak velkoryse, že jeho provoz není ekonomicky udržitelný. Zda nový majitel hotelovou budovu zbourá nebo jen zrekonstruuje, není v tuto chvíli jisté. Ve hře jsou prý obě varianty.
     Společnost Maraflex se chce do budoucna profilovat jako investiční fond. Hodlá nakupovat tzv. distressed assets (ohrožená aktiva), kdy původní vlastníci nemovitostí z  různých důvodů chtějí prodávat rychle a jsou připraveni akceptovat sníženou cenu.
     Podle Hospodářských novin je František Savov (40) akcionářem firmy Harvestor Limited se sídlem na Kypru, která ovládá českobudějovický pivovar Samson. Podle listu Harvestor loni rozdělil měšťanský pivovar na samostatnou akciovou společnost Pivovar Samson, na kterou přešel majetek, technologie i  zaměstnanci původního pivovaru a která nadále patří Harvestoru, a na zbytkovou společnost, ve které zůstaly ochranné známky a nevelké pozemky se zdrojem vody, kterou koupil americký pivovarský gigant Anheuser-Busch. Anheuser-Busch vede vleklé známkoprávní spory především s pivovarem Budvar. Podle některých spekulací si koupí části Samsonu Američané otevřeli cestu k případné privatizaci národního podniku Budějovický Budvar.
     Savov také podle tisku ovládá knižní vydavatelství Mladá Fronta a vydává řadu periodik jako například deníky E15 a časopisy Euro, Profit, Lidé a Země, Strategie, Sluníčko nebo Mateřídouška.
     Podnikatel byl v minulosti spojovaný s obchody kolem majetku někdejšího Socialistického svazu mládeže. "Savov se pohyboval kolem vytunelovaného svazáckého majetku, který spravoval Fond dětí a mládeže. Pod cenou a v dražbě, jež proběhla přes zákaz tehdejšího ministra financí Jiřího Rusnoka, získal nakladatelství Mladá fronta. Savovovo jméno figuruje i kolem dalších firem, které získaly pod cenou majetek bývalého SSM," napsaly v květnu 2010 Hospodářské noviny.
     Savov figuroval před časem i jako svědek v kauze vyšetřování případu zmizelých 500 milionů z České konsolidační agentury (ČKA).
0 komentářů
přidat komentář

Související články