Důl Hlubina čeká rekonstrukce za 192 milionů korun

Vložil
ČTK
16.01.2013 20:20
Ostrava

Ostrava - Národní kulturní památku Důl Hlubina v ostravských Dolních Vítkovicích čeká rozsáhlá rekonstrukce. Za 192 milionů z bývalého černouhelného dolu vznikne výchovné, vzdělávací a také kulturně společenské centrum určené i pro aktivity neziskového charakteru. První návštěvníky přivítá takto upravený důl na začátku roku 2015. ČTK to řekla mluvčí projektu Eva Kijonková.

    Peníze na rozsáhlou obnovu areálu přímo sousedícího s například již zpřístupněnou vysokou pecí, z níž je dnes vyhlídková věž, získalo Sdružení Dolní oblast Vítkovice, ve spolupráci se sdružením Hlásím se k továrně. Z celkové sumy uvolní evropské fondy 85 procent, zbývající část pak stát.
    "Revitalizace promění stávající objekty v netradiční vzdělávací ateliéry, klubovny, zkušebny, místnosti pro výuku, prezentační prostory nebo sály. Ty se stanou součástí městské a regionální vzdělávací infrastruktury. Fungovat budou symbolicky jako kdysi v nepřetržitém třísměnném provozu," vysvětlila záměr mluvčí.
    Konkrétně se stavební práce dotknou budovy starých koupelen, kompresorovny, těžní věže, trafostanice, jídelny a skladu materiálně - technického zabezpečení. "Všechny památkově chráněné objekty zrekonstruujeme, připojíme na technické sítě i dopravní infrastrukturu a vylepšíme také okolní plochy, aby z nich vznikla zcela přirozená veřejná prostranství," doplnil člen předsednictva sdružení Dolní oblast Vítkovice Rodan Broskevič.
    Celá Dolní oblast Vítkovic v posledních letech prochází velkou obnovou. Z průmyslového areálu se stává moderní zábavní a vzdělávací čtvrť. Bývalá vysoká pec, kde se tavilo železo, od loňského jara slouží jako naučná stezka a vyhlídková věž. Z VI. energetické ústředny vzniklo také loni interaktivní muzeum průmyslu a z bývalého plynojemu je nyní multifunkční aula. Právě na tyto objekty má být bývalý důl po obnově napojen.
    Areál by měl sloužit především k výuce technických, a tentokrát i humanitních oborů netradičním způsobem a v neobvyklém prostředí. Kromě seminářů by se v prostorách měly ale konat i neziskové akce, festivaly, koncerty či například výstavy. "Celková dramaturgie bude zaměřena na neziskové a nové aktivity rozvíjející místní nezávislou kulturu," vysvětlil projektový specialista ze sdružení Dolní oblast Vítkovice Karel Malík.
    V současnosti se začíná s přípravou stavby, vybírá se její zhotovitel a technický dozor. Stavba pak odstartuje s největší pravděpodobností v dubnu. Důl Hlubina vznikl na pomezí Moravské Ostravy a Vítkovic v roce 1852. V té době se prudce rozvíjely hutě, výroba železa a rovněž těžba uhlí. Areál kromě samotného dolu zahrnoval i úpravnu, výrobu koksu a zařízení k výrobě surového železa. Poslední vozík s uhlím vyjel z Hlubiny na povrch 30. 6. 1992. Za dobu svého provozu bylo na dole vytěženo přes 47 milionů tun uhlí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články