Rožnov chce se slovenskou Myjavou připravit projekt o Jurkovičovi

Vložil
ČTK
16.01.2013 20:00
Dušan Samo Jurkovič

foto: Jiří Škrobák
Rožnov pod Radhoštěm (Vsetínsko) - Radnice v Rožnově pod Radhoštěm chce společně se slovenskou Myjavou připravit projekt, který by mapoval stopy slovenského architekta Dušana Jurkoviče v Rožnově, sdělil dnes ČTK mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross. Právě v Myjavě se Jurkovič v roce 1868 narodil. Ve městě pod vrcholem Radhošť už stojí rozhledna vystavěná podle Jurkovičova návrhu, navrhl také výletní ubytovny Maměnka a Libušín na Pustevnách na Radhošti.

    Rožnovská starostka Markéta Blinková (ODS) už s vedením Myjavy jednala. "Připravujeme projekt obnovy lázeňských chodníčků spojený s informacemi o historii Rožnova i o Jurkovičovi a jeho rozhledně, která stojí na Karlově kopci u Valašského muzea v přírodě," uvedla Blinková s tím, že součástí projektu přeshraniční spolupráce by mohly být také koncerty Junior beskydské muziky a folklorních souborů v Myjavě a naopak.
    Podle Grosse by náklady projektu neměly přesáhnout 650.000 korun, z toho 85 procent by v případě získání podpory hradila evropská dotace. Projekt musí být odevzdán do konce ledna. "Informaci o případném schválení bychom mohli dostat do tří měsíců, počítáme tedy v případě získání podpory s realizací aktivit ještě v letošním roce," podotkla starostka.
    Jurkovič byl výrazným představitelem secesní architektury. Vytvořil osobitý styl, výrazně ovlivněný lidovou architekturou. Jeho unikátní soubory staveb zdobí ve Zlínském kraji také lázeňské město Luhačovice.
0 komentářů
přidat komentář

Související články