Vedení Ostravy jedná s Bauhausem o koupi historických jatek

Zdroj
Vlastimil Vyplel
Vložil
ČTK
16.01.2013 19:55
Ostrava

Ostrava - Vedení města Ostravy začalo jednat se společností Bauhaus o odkoupení její prodejny v centru Ostravy včetně přilehlých pozemků a budovy bývalých jatek, které jsou památkou. Městu jde hlavně o historická jatka. Novinářům to dnes řekli primátor Petr Kajnar a jeho náměstek Jiří Hrabina.

    Chátrající jatka, která jsou jednou z nejvýznamnějších ostravských památek, získala společnost Bauhaus spolu s pozemky pro svůj obchodní dům v 90. letech, ale nikdy je nevyužívala. Podle dohody měla firma budovu opravit, což se ale nestalo. Bauhaus se hájil tím, že ve smlouvě nic o opravě nebylo. Nyní firma svou prodejnu zavírá.
    Hrabina řekl, že město dostalo nabídku k odkupu zmíněných nemovitostí. "Město bude možnosti zvažovat, budeme zvažovat i jednotlivé způsoby financování. Dohodli jsme se, že v nejbližší době se sejdeme znovu a budeme o této nabídce jednat," řekl náměstek.
    Podle Kajnara český zástupce společnosti Bauhaus Aleš Pacal nevyloučil, že by se mohl celý areál rozdělit a v případě, že by to bylo pro firmu výhodné, prodat zvlášť jatka a zvlášť prodejna. "Říkal (Pacal), že pokud by se jednalo o malé rozdíly v ceně, tak že on osobně dává přednost tomu, aby město ta jatka získala," řekl primátor.
    Cena za odkup celé nemovitosti se podle něj bude pohybovat kolem 100 milionů korun. "Ale nebavili jsme se o tom, spíš o horní hranici odhadu," řekl Kajnar. Tato hranice je podle něj o 40 procent vyšší než 100 milionů.
    Jatka jsou podle primátora pro Ostravu významná jak z hlediska historického, tak i pro možnost oživení centra města v blízkosti Stodolní ulice. "Myslím si, že zastupitelstvo si tohle také uvědomí a že pokud bude cena rozumná, tak že bychom to mohli koupit," řekl Kajnar.
    Pravděpodobnější je varianta, že by město koupilo jen jatka. "Představa, že by město koupilo celý areál, je podle mě málo reálná, protože ta cena bude násobně vyšší za celý areál, a nedovedu si představit, co bychom provedli se samotnou prodejnou. Ale alespoň předběžně prozkoumat, jestli pro město by nebylo využití té prodejny nějaké možné, to jsme se zavázali, že uděláme a zkusíme zvážit," řekl primátor.
    Historicky a architektonicky cenný komplex budov městských jatek z režných cihel byl vybudován v roce 1881. Jatka fungovala až do 70. let minulého století, v 90. letech byla část objektu zbořena.
0 komentářů
přidat komentář

Související články