Obyvatelé v Ledči nad Sázavou podpořili redukci památkové zóny

Vložil
ČTK
14.01.2013 19:00
Ledeč nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) - V Ledči nad Sázavou lidé v  anketě podpořili redukci městské památkové zóny. Pro bylo přes 95 procent z 1951 platných hlasů. Dosavadní rozloha zóny vyhovuje jen 89 účastníkům ankety. Zóna byla vyhlášena před deseti lety a podle radnice omezuje i majitele soudobých domů. Anketa se v Ledči konala souběžně s prvním kolem prezidentské volby. Radnice dnes zveřejnila její výsledky.
    
Na vymezení zóny si ledečská radnice stěžuje delší dobu. Anketa podle ní dopadla velmi dobře. "Pro nás je to skutečně velmi silný mandát, abychom jednali s ministerstvem kultury, potažmo s  Národním památkovým ústavem," řekl ČTK starosta Petr Vaněk (ČSSD).
     Památková zóna v Ledči byla stanovena vyhláškou ministerstva kultury z  dubna 2003. Zastupitelstvo její hranice měnit nemůže. Starosta na webu uvedl, že město podalo podnět k revizi na ministerstvo kultury už před dvěma lety, ale bez větší odezvy.
     Národní památkový ústav (NPÚ) se ledečskou zónou bude zabývat, pokud k tomu dostane podnět z ministerstva. Ale to rozhodnutí je na ministerstvu, vysvětlila ČTK Martina Veselá z telčského pracoviště NPÚ. Žádost o  omezení městské památkové zóny podle ní není obvyklá. "Za těch pět let, co jsem tady, nepamatuji, že bychom to dělali," podotkla.
     V anketě bylo odevzdáno 1979 hlasů, z toho 1951 platných. Pro revizi zóny se vyslovilo 1862 obyvatel Ledče, proti 89. Ankety se zúčastnilo skoro 43 procent registrovaných voličů. Anketní lístek odevzdalo téměř 70 procent lidí, kteří se dostavili k  volbám.
     Zóna v Ledči je podle starosty příliš široká a zahrnuje i budovy z 80. let; Haškovu ulici půlí. Lidem v zóně se prý prodražují opravy domů, aniž mají šanci dostat na ně dotaci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články