V technické knihovně si připomenou výročí úmrtí Jana Kaplického

Vložil
ČTK
14.01.2013 09:25
Praha

Praha - Večer věnovaný architektu Janu Kaplickému se dnes uskuteční od 18:30 v Národní technické knihovně v Praze. Od náhlého Kaplického odchodu uplynou dnes čtyři roky. Vzpomínat na něj budou jeho žena Eliška Kaplicky Fuchsová, zpěvák a přítel Pavel Bobek, historik architektury Zdeněk Lukeš, muzikant Vladimir 518 a další hosté.
    
Promluví o tvorbě, vizích a světě tohoto architekta a zaměří se také na současnost i budoucí směřování odkazu Jana Kaplického a architektury v Praze obecně. Součástí večera bude také projekce a položení svíčky v místě úmrtí Jana Kaplického. Akce vychází z  iniciativy dvou studentů uměleckých škol a podporuje ho nadační fond Kaplicky centre.
     Architekt Jan Kaplický vešel ve své vlasti ve větší známost až po vítězství v mezinárodní soutěži na novou budovu Národní knihovny, to mu bylo už 70 let. Do podoby knihovny, která měla podle progresivního a velmi netradičního Kaplického návrhu vzniknout, začali po intervenci prezidenta Václava Klause mluvit politici a nezdarem skončil celý projekt stavby nové budovy; knihovna se rozhodla své dlouhodobé prostorové problémy řešit rekonstrukcí svých současných objektů.
     Architekt podle své ženy do konce života věřil, že jeho stavba v Praze jednou stát bude. "Je to možná nejzávažnější okamžik v mém životě. ... Je to neuvěřitelná čest něčeho takového tady dosáhnout," řekl viditelně dojatý architekt, který od konce 60. let působil v Británii, když byl v Praze představen jako vítěz soutěže.
     Spory, debaty, ale i četné výpady proti jeho dílu i osobě a neustálé vysvětlování a obhajoba projektu Kaplického velmi vyčerpaly. V den, kdy se jeho druhé ženě narodila dcera, 14. ledna 2009 architekt zemřel.

Související články