Ochrana Kotěrovy kolonie odrazuje, Louny prosí ministryni

Vložil
ČTK
11.01.2013 21:25
Louny

Jan Kotěra

Louny - Památková ochrana takzvané Kotěrovy kolonie v Lounech odrazuje majitele od oprav a situaci je potřeba řešit, soudí vedení města. I kvůli tomu ho dnes navštívila ministryně kultury Alena Hanáková. Starosta Radovan Šabata (oba TOP 09) po její návštěvě ČTK řekl, že je ve hře získání dotací na opravy domů.

    Kotěrova kolonie je jednou z nejvýznamnějších architektonických památek bezmála dvacetitisícového města. Pochází z počátku 20. století, kdy lidí v severočeských městech s rozvinutým průmyslem valem přibývalo. Původní plány počítaly se stavbou asi 150 domů v blízkosti hlavního nádraží, nakonec jich vyrostla asi třetina. Poslední byl dokončen v roce 1912. Vilky se zpravidla vyznačují neomítnutými zdmi z pálených cihel a celá čtvrť působí spíš jako ze západní Evropy než z tehdejšího Rakousko-Uherska.
    Zájemce o bydlení ale teď příliš neláká a na neobydlený dům lze narazit poměrně často. Volná je i polovina domu, kde se narodil válečný hrdina Otakar Jaroš. "Je to jednoduché, lidé do toho nechtějí jít kvůli památkové ochraně. Jde tam třeba o přeložení střech, ale památkáři chtějí jenom bobrovky nebo pálené střechy. To stojí nějaké peníze navíc, přitom lidé nemají nazbyt," řekl ČTK Šabata. Místní se proti situaci začali v poslední době poměrně hlasitě ozývat.
    Vyjádření ministryně se ČTK získat nepodařilo, podle Šabaty ale přislíbila řešení, zeslabení památkové ochrany ale nezmínil. "Budou se připravovat evropské programy pro roky 2014-2020, z nichž budeme chtít získat peníze právě na obnovu Kotěrovy kolonie. Teď měla stoleté výročí a myslím, že by si takový dárek zasloužila," řekl Šabata. Částku odhadovat nechce, prý by ale nebylo potřeba mnoho. "Já bych byl moc rád, kdybychom mohli přispět i 50.000 na střechu. Ono by to i nastartovalo místní k hrdosti," dodal.
0 komentářů
přidat komentář