V Plzni začalo referendum o stavbě obřího domu v centru města

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
11.01.2013 21:20
Plzeň

Plzeň - V Plzni dnes ve 14:00 začalo místní referendum o kontroverzní stavbě obřího obchodního domu v centru města. O jeho konání po oba dny prvního kola prezidentských voleb rozhodl soud poté, co jej odmítli městští zastupitelé. Plzeňané hlasují většinou v budovách, kde jsou místnosti pro volbu prezidenta. Pokud většina z nich řekne "ano", bude muset město stavbě všemožnými legálními prostředky bránit. Pokud bude výsledkem "ne", investor chce příští rok komplex za 2,5 miliardy korun začít stavět. Aktivisté z přípravného výboru referenda i investor shodně tvrdí, že právě oni vyhrají, zjistila ČTK. I přesto je podle obou stran zřejmé, že lidové hlasování bude mít dohru u správního soudu
.
    Multifunkční dům Corso Americká má vyrůst na místě loni zbořeného domu kultury mezi obchodním domem a Denisovým nábřežím. Česká firma Amádeus s německou financující bankou v zádech by ho chtěla otevřít v roce 2015. Většinu práce investor slíbil dát lokálním firmám. Má mít 90 provozoven a zaměstnat téměř 1000 lidí. Mají tam vzniknout kromě obchodů, kanceláře, byty a prostory pro služby a volný čas, velký fanshop FC Viktorie, 520 parkovacích míst a z lemující Americké třídy, která se má výhledově uzavřít automobilům, má být bulvár; Corso by mělo být propojené se sousední poliklinikou. Amádeus už má údajně se 70 procenty nájemců rezervační smlouvy.
    Odpůrci, kteří nasbírali téměř 20.000 podpisů pro konání referenda, argumentují, že několikapatrový komplex způsobí krachy malých obchodníků v centru, dopravní zácpy, více hluku a prachu a nesouhlasí s jeho velikostí 35.000 m², což se rovná téměř deseti plzeňským katedrálám. Lidovým hlasováním podle zmocněnce přípravného výboru referenda Martina Marka Plzeňané poprvé rozhodnou o tváři části města a ovlivní také budoucí přístup radnice k regulaci cenných území.
    Město říká, že pokud by se budova nemohla stavět, muselo by tříhektarový pozemek od investora vykoupit za odhadovaných 263 milionů Kč, na což by si musel vzít úvěr a ohrozilo by řadu investic, znemožnilo podporu veřejně prospěšných organizací včetně služeb. Amádeus jako majitel tříhektarového pozemku o jeho prodeji neuvažuje. Pokud někdy ano, tak "za miliardy korun" včetně dosud vynaložených nákladů 330 milionů korun a zmařené investice. Město by ale podle aktivistů tyto peníze nevyhodilo z okna, ale získalo by volný pozemek v centru. Podle Jana Petříka z Amádea by se staveniště na dlouhou dobu zakonzervovalo. Nejdříve za dva roky by se mohlo konat další referendum o využití tohoto území.
    Plebiscit bude podle zákona platný tehdy, pokud k němu přijde minimálně 35 procent zletilých Plzeňanů. Výsledek bude závazný, pokud pro něj bude více než polovina hlasujících, která musí zároveň odpovídat alespoň 25 procentům všech voličů, tedy asi 33.000 lidí.
    O obchodním centru na místě domu kultury se hovoří od roku 2007. O dva roky později přišel Amádeus se studií. Město mu ale tehdy nedalo žádné podmínky a soutěž na architektonickou podobu území zrušilo. Investor má souhlas EIA (posudek vlivu stavby na životní prostředí) a běží územní řízení, které na žádost radnice do referenda přerušil. Letos chce mít povolení ke stavbě a zahájit ji příští rok.
0 komentářů
přidat komentář

Související články