Holubice míru na fasádě domu zůstane, opravu zaplatí Liberec

Zdroj
Marek Kuntoš
Vložil
ČTK
10.01.2013 18:30
Liberec - V Liberci zachovají jednu z posledních připomínek socialismu ve městě - neon v podobě holubice míru s nápisem "mír národům celého světa". Opravu holubice na fasádě soukromého domu na Šaldově náměstí zaplatí radnice. ČTK o tom dnes informovala mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová. Znovu svítit by mohl neon ještě letos.
    
"Oprava, při které chceme použít nejmodernější technologie, přijde až na 100.000 korun. Ovšem k tomu, abychom se o nápis mohli začít starat, by bylo ideální, kdyby reliéf přešel do vlastnictví města. Teď hledáme možnosti, jak to udělat, a současně také další finanční zdroje, z nichž bychom rekonstrukci zaplatili," řekl náměstek primátorky Lukáš Martin (ČSSD).
     Na fasádě domu v centru města je symbol socialismu už více než 30 let, za tu dobu značně zchátral a některá písmena chybí. Majitelka domu chtěla při plánované obnově fasády domu holubici definitivně odstranit. Protože budova z první čtvrtiny 20. století leží v památkově zóně města, potřebovala k tomu souhlas radnice. Památkáři však městu doporučili nápis na domě nechat a opravit. "V nápise Mír národům celého světa nevidíme žádnou stopu socialistické ideologie, a zřejmě právě kvůli tomu holubička přežila na domě až do dnešních dnů. Kdyby nápis obsahoval výzvu 'ať žije KSČ', jistě by byl odstraněn hned po roce 1990," řekl památkář Petr Freiwillig z Národního památkového ústavu.
     Pro zachování holubice byli i lidé, kteří se zapojili do ankety liberecké radnice. Proti jejímu odstranění bylo téměř 1580 lidí, tedy zhruba 85 procent hlasujících. "Názor občanů je pro nás rozhodující. Lidé chtějí, aby holubička na domě zůstala. Proto ji město ještě tento rok nechá rekonstruovat," řekla primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD).
     Holubice vznikla na popud někdejšího libereckého národního výboru v polovině 70. let. Jejím autorem je výtvarník Karel Janoušek. "Neónová holubice je tak trochu moje dítě. Příjemně mne překvapilo, že se lidé postavili proti jejímu odstranění. Nečekal jsem to," řekl Janoušek, jemuž bude letos 80 let. Vedle neónového nápisu pro město navrhl ještě například pět fontán.
     Holubice není prvním podobným symbolem v Libereckém kraji, o jehož osudu se rozhodovalo. Třeba v  Semilech se několik let vedly bouřlivé diskuse o tom, zda odstranit či neodstranit mozaiku se srpem a kladivem z fasády jednoho z domů na Riegerově náměstí. Mozaika o rozměrech čtyři krát čtyři metry vznikla v 70. letech minulého století a jako propagace komunismu sloužila do roku 1990. Pak ji zakryl reklamní panel. Před čtyřmi lety po sundání reklamy se opět objevila a začalo se diskutovat o tom, co s ní. Zastupitelé se nakonec rozhodli mozaiku doplnit citátem George Santayana: "Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat" a zanechat ji jako památník totality.
0 komentářů
přidat komentář

Související články