Galerie i filharmonici se loučí se zlínským Domem umění

Vložil
ČTK
09.01.2013 14:05
Zlín

Zlín - Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně se společně s  místními filharmoniky loučí s Domem umění v centru Zlína. Objekt z dílny architekta F. L. Gahury byl postaven ve 30. letech minulého století jako Památník Tomáše Bati, v 50. letech byl přestavěn a pod názvem Dům umění sloužil zlínské filharmonii a galerii. Podmínky v něm však byly v posledních letech už nevyhovující. Historii budovy připomíná výstava Od Památníku k Památníku 1933-2013, informovala dnes ČTK mluvčí galerie Marika Blažková.
    
Památka by měla získat opět své původní jméno i podobu tvořenou železobetonovým skeletem a skleněnými vitrážemi. Město chce do objektu umístit expozici zaměřenou na baťovské období, o její podobě se jedná. Filharmonie se už přestěhovala do nového kongresového centra architektky Evy Jiřičné. Galerie bude sídlit v Baťově institutu, který vzniká přestavbou 14. a 15. budovy v bývalém baťovském továrním areálu v centru Zlína.
     Osmdesátiletou historii budovy a působení obou uměleckých institucí připomenou plakáty a dobové fotografie. Výstava v Domě umění je k vidění do 31. ledna. V ten den se s budovou symbolicky rozloučí nejen galeristé, ale i Filharmonie Bohuslava Martinů koncertem ve svých původních prostorách.
0 komentářů
přidat komentář

Související články