Akademici kritizují sochu Jošta, která má vyrůst v Brně

Vložil
ČTK
09.01.2013 12:40
Brno

Brno - Členové občanského sdružení Moravskoslezská akademie pro vzdělání, vědu a umění kritizují moderní sochu Jošta Lucemburského, která má vyrůst na Moravském náměstí v centru Brna. Není podle nich realistická a může se stát spíše ostudou. Vyplynulo to z otevřeného dopisu členů občanského sdružení určeného vedení brněnského magistrátu, který má ČTK k dispozici. Požadují zrušení soutěže a vypsání nové i za cenu, že se zhotovení sochy o několik let zpozdí. Podle primátora Romana Onderky (ČSSD) není zrušení soutěže možné.

     Současný návrh přitom není první, radní nechali vypsat soutěž na sochu Jošta už před několika lety. Žádný návrh se jim ale tehdy nelíbil a nakonec výrobu díla nezadali. Současný vítězný návrh malíře a sochaře Jaroslava Róny má některé prvky výrazně naddimenzované. Kůň, na kterém Jošt sedí, má například velmi dlouhé nohy a krk vzhledem ke zbytku těla. Celkové náklady na zhotovení sochy jsou 6,8 milionu korun.
     "Protestujeme proti tomu, aby zde byla umístěna posledně vybraná socha, která vůbec nebere v úvahu skutečný vzhled markraběte Jošta, který lze vcelku přesně rekonstruovat, stejně jako nebere v  potaz vzhled reálného koně. Zdůrazňujeme i to, že markrabě Jošt není žádná postmodernistická fikce," stojí v dopise podepsaném Jindřichem Klapkou. Socha se podle něj může stát spíše ostudou, než ozdobou.
     Primátor Onderka už dříve uvedl, že se mu socha líbí, a sám pro vítězný návrh také hlasoval. "Výsledky soutěže zrušit podle zákona o zadání veřejných zakázek nelze a v tomto okamžiku ani neuvažuji o tom, že by se vítězné dílo nerealizovalo," uvedl pro ČTK Onderka. Město chtělo podle původních plánů začít se stavbou sochy už letos.
     Jošt Lucemburský (1351 až 1411) byl moravský markrabě a později i římský král. Za dobu své vlády obnovil v Brně mincovnu, byl známý svou učeností a sečtělostí. Podle historiků patřil k nejvýznamnějším moravským politikům. K  dosažení svých cílů neváhal měnit názory.
23 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
joštova socha
Josef Myslivec
10.01.13 01:46
>> Josef Myslivec
T. Fiala
11.01.13 07:13
socha
Robert
11.01.13 08:42
postpostmoderna
Vích
11.01.13 04:30
kolorit
Jan Sommer
12.01.13 08:22
zobrazit všechny komentáře

Související články