Aktivisté: K referendu o obchodním domu přijde 45% Plzeňanů

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
07.01.2013 20:45
Plzeň

Plzeň - Referenda o stavbě obchodního domu v centru Plzně by se podle jeho přípravného výboru mělo v pátek a sobotu zúčastnit kolem 45 procent z  více než 130.000 zletilých Plzeňanů. Zákonem daná minimální hranice je přitom 35 procent. Zhruba 80 procent voličů by mělo hlasovat proti stavbě, řekl ČTK na dnešní tiskové konferenci zmocněnec přípravného výboru Martin Marek. Bude to třetí místní referendum ve velkém českém městě od platnosti zákona o místním referendu, tedy od roku 2000. Předtím se konalo v Brně a Mladé Boleslavi.
    
Účast bude podle Marka mírně nižší než v prezidentských volbách, které se konají ve stejných dnech. Podle aktivistů je nepříjemné, že v osmi ze 178 volebních okrsků budou komisaři pro referendum v jiných budovách než komise pro prezidentské volby; zahrnuje to 6335 voličů. "V největším případě, na Bručné, je to velmi daleko - v hotelu Primavera a v registru vozidel. Pokud lidé nemají auto, museli by volbami strávit půlden, protože místa nejsou spojena MHD bez přestupů," řekl Petr Vaněk z přípravného výboru. Aktivisté budou sledovat, jak to ovlivní hlasování. U "prezidentských komisí" budou mít dobrovolníky s cedulí o místě volební místnosti pro referendum. "Pokud by v těchto okrscích byly v  účasti velké rozdíly, jsme připraveni obrátit se na soud," řekl Marek. Podle něj jsou komise v dalších 170 okrscích ve stejných budovách, ale v jiných místnostech.
     Zastánci referenda, kteří mohli dodat do komisí 562 členů, zaslali magistrátu do uzávěrky 134 jmen a další desítky kontaktů. Přípravný výbor referenda dá do kampaně asi 170.000 korun, z toho 90.000 stály 12stránkové noviny, které docházejí od soboty do více než 64.000 schránek. Nejsilnějšími argumenty z letáků a plakátů jsou ty, že by obří komplex s 90 provozovnami působil v centru krachy malých obchodníků, dopravní zácpy a více hluku a prachu.
     Multifunkční dům za 2,5 miliardy korun chce na místě zbouraného domu kultury postavit developerská firma Amádeus, která také vytiskla na podporu stavby noviny a tvrdí, že podpora jeho projektu je též silná, protože přinese Plzni až 1000 pracovních míst a ekonomický prospěch. Město, které dá na kampaň 200.000 Kč, expedovalo letáky. Jejich hlavním motivem je to, že pokud by se budova nemohla stavět, muselo by pozemek od investora vykoupit za 263 milionů Kč, což by město výrazně zatížilo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články