V centru Liberce vyroste polyfunkční dům s více než 200 byty

Vložil
ČTK
07.01.2013 20:20
Liberec

Liberec - Na léta nevyužívaných pozemcích v blízkosti centra Liberce plánuje soukromý investor výstavbu polyfunkčního domu s více než 200 byty, kancelářemi a obchody. Nový dům vyroste podél třídy 1. máje, která směřuje k libereckému nádraží, a měl by tak dotvořit uliční frontu. Stavět by se mělo začít v roce 2015 a do dvou let má být rozsáhlý komplex na ploše více než 4000 metrů čtverečních dokončen. ČTK to dnes zjistila v Informačním systému EIA.
    
O zástavbě v těchto místech se mluví už bezmála 20 let, od té doby, co byly poslední původní domy podél ulice zbourány. V minulosti se dlouho nedařilo najít investora. V roce 2009 vydal liberecký magistrát souhlas s  výstavbou polyfunkčního domu na těchto pozemcích pražské firmě EUBE, plány však zhatila ekonomická krize a dnes je firma v konkurzu.
     Pozemky získala společnost May development, která chce mezi ulicemi 1. máje a Tatranskou vybudovat komplex čtyř budov. Hlavní objekt by měl být výškovou protiváhou budov Finančního úřadu a hotelu Imperial na protější straně ulice. Za osmipodlažní budovou pak budou při pohledu z ulice skryty tři menší nejvýše šestipodlažní budovy. Investor chce klientům nabídnout 213 bytů a k dispozici bude 187 parkovacích a garážových stání.
     Dům vyroste na dlouhodobě nezastavěném území, kde jsou dnes pouze řadové garáže, zbořeniště a asfaltová parkovací plocha. Stavbě padne za oběť většina zeleně, většinou jde ale o náletové dřeviny. Dva mohutné duby zůstanou zachovány a investor je chce do projektu začlenit. Areál by měl nabídnout na 50 nových pracovních míst v obchodech a provozovnách a dalších až 140 pracovních míst by měly nabídnout zdejší kanceláře.
     Chystaná výstavba polyfunkčního domu je jedním z mála podobných projektů ve stotisícovém Liberci. V důsledku hospodářské krize se v  posledních letech výstavba ve městě výrazně utlumila a není to jen problém Liberce, méně se staví v celém kraji. Dvě desítky stavebních firem v kraji uskutečnily podle informací z Českého statistického úřadu (ČSÚ) od ledna do září loňského roku zakázky jen za 2,439 miliardy korun, což je ve srovnání s rokem 2011 propad o bezmála 46 procent. Ještě v roce 2008 přesahoval objem stavební výroby ve stejném období šest miliard.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Na opacne strane ulice?
Misa
09.01.13 01:33
...
psejsekalik
09.01.13 04:06
Špatná orientace
Dalibor Pospíšil
26.03.13 09:03
zobrazit všechny komentáře

Související články