Kontroverzní obří centrum v Plzni se chce propojit s poliklinikou

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
04.01.2013 22:25
Plzeň

Plzeň - Český developer Amádeus, kvůli jehož plánu postavit obří dům v centru Plzně bude příští týden referendum, se dnes dohodl s vlastníkem sousední polikliniky o propojení obou objektů. Centrum města kolem Americké třídy bude atraktivnější, lokalita se více otevře návštěvníkům obou zařízení, řekli ČTK po podpisu memoranda o spolupráci a rozvoji lokality Jan Petřík z investorské firmy Amádeus Plzeň a jednatel Polikliniky Denisovo nábřeží Václav Vachta.
    V horní části plánovaného obchodního centra Corso Americká za 2,5 miliardy korun budou podle Petříka parkovací stání s trvalou rezervací pro pacienty polikliniky. Součástí obchodního centra pak bude nová lékárna a výdejna léků pro polikliniku. Mezi Corsem a poliklinikou bude podle Vachty volný a bezbariérový přístup. Oba objekty budou mít společnou navigaci pro návštěvníky.
    Poliklinika plánuje podle Vachty do dvou tří let výraznou modernizaci. "Může vzniknout unikátní multifunkční prostředí, kde Plzeňané získají na jednom prostoru maximum služeb," uvedl. V Corsu má vzniknout 90 provozoven a až 1000 pracovních míst. Jeho investor přerušil na žádost radnice územní řízení až do výsledků referenda.
    O plánované stavbě multifunkčního domu se bude v Plzni konat místní referendum společně s prezidentskými volbami, tedy 11. a 12. ledna. Referendum bude o tom, zda má město bezodkladně podniknout veškeré kroky, aby se nemohla stavět obří budova na místě zbouraného domu kultury. Přípravný výbor referenda i radnice už zahájily své kampaně.
    Radnice v letáku uvedla, že pokud bude odpověď občanů "ano", bude muset město odkoupit pozemky investora za odhadní cenu 263 milionů Kč, což ohrozí investice, služby i podporu veřejně prospěšných organizací. "Město by ale tyto peníze nevyhodilo z okna, ale získalo by volný pozemek v centru," řekl zmocněnec přípravného výboru referenda Martin Marek.
    Amádeus jako investor a majitel tříhektarového pozemku o prodeji pozemku městu neuvažuje. "Kdyby někdy uvažoval, tak určitě za jednotky miliard Kč a započítal by tam i zmařenou investici," řekl Petřík.
    Náklady na referendum odhaduje radnice na tři miliony Kč. Roman Matoušek z magistrátu uvedl, že do 178 komisí referenda, které musí být za zákona jiné než na prezidentské volby, je nutné zajistit 940 lidí. Město má mít v každé komisi jednoho člena a zapisovatele a zbylých 560 lidí má zajistit přípravný výbor. Komisaře shánějí společně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články