Stánky z Václavského náměstí zmizí do konce týdne

Vložil
ČTK
02.01.2013 18:40
Praha

Praha - Většina stánků by měla z Václavského náměstí v Praze zmizet do konce týdne. ČTK to dnes řekla mluvčí magistrátu Tereza Králová. Původně měl na náměstí zůstat jen jeden stánek s klobásami, Praha ale nakonec rozhodla dočasně ponechat stánky čtyři.
    
Jeden z majitelů Milan Janeček ČTK řekl, že stánky není možné z bezpečnostních důvodů odstranit kvůli konání vánočních trhů. "Nedokážeme tam zajet s jeřábem a těžkou technikou," uvedl Janeček. Prodejci tak i se začátkem roku nabízejí oblíbené uzeniny, ale také tisk a květiny stejně jako obvykle. K dostání dnes nebyl pouze denní tisk.
     Stánkaři podle mluvčí magistrátu Terezy Králové dostali dostatečně dlouhou dobu na to, aby stánky odklidili. Pokud se tak nestane, hodlá město podat žalobu na vyklizení, sdělila ČTK radní Aleksandra Udženija (ODS). Provozovatelé navíc od 1. ledna nesmí prodávat žádné zboží, jinak se vystavují sankcím od živnostenského odboru. Podle Janečka ale bude prodej pokračovat. "Je zbytečné, aby bylo zavřeno, když to tam stojí," řekl.
     Diskuse kolem stánků na Václavském náměstí se vede už několik měsíců. Původně měly zmizet všechny kromě jednoho. Podle nové dohody ale zůstanou dva stánky s občerstvením, z toho jeden do poloviny roku, druhý do konce roku 2013. Zatím nebude ukončen provoz jednoho stánku s tiskem a jednoho s květinami. Navíc zůstanou i další dvě prodejní místa s novinami, které jsou ale součástí městského mobiliáře, a prodejce turistických jízdenek.
     V průběhu roku chce hlavní město na horní část náměstí umístit prosklené kiosky ve tvaru lodě z dílny Cigler Marani Architects. Zatím není jasné, kdy se tak stane. "V současné době se připravuje zadávací dokumentace k výběrovému řízení na zhotovitele a provozovatele," uvedla mluvčí.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Stánky na Václavském náměstí
Josef Vomáčka
03.01.13 11:28
hloupy napad
Jan Sommer
03.01.13 12:03
Ano souhlas,
Vích
03.01.13 02:27
zobrazit všechny komentáře

Související články