Švýcarský investor chce dostavět plzeňský fotbalový stadion

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
02.01.2013 13:35
Plzeň

Plzeň - Švýcarský investor HRS chce za více než miliardu korun dostavět plzeňský městský fotbalový stadion a vybudovat v něm komerční prostory. Magistrátu už předložil podrobnou studii a model financování, podle jedné varianty by město nezaplatilo žádné peníze. ČTK to řekl náměstek primátora Petr Rund (ODS).
    
Radnice se vyjádří do konce ledna. Musí prozkoumat, zda je navržený model z pohledu českého práva možný. Financování slíbila švýcarská exportní banka.
     Areál by získal novou hlavní tribunu pro 8000 diváků, dvě věže se spirálami pro vstupy na nejvyšší patra tribuny, ale hlavně obchodní provozy jako restaurace, relaxace, rehabilitace, konferenční sál a parkoviště.
     Stadion by tak žil i mimo fotbalová utkání. "Chceme, aby byl využívaný každý den a ne jednou za 14 dní," řekl Rund. Investor by ho získal areál do dlouhodobého pronájmu, anebo by ho odkoupil.
     Radnice předloni v prosinci dokončila nové tribuny ve východní, severní a jižní části. Zmizel atletický ovál a hřiště se posunulo o 18 metrů k hlavní tribuně. Plzeň za to zaplatila 360 milionů, na dostavbu za minimálně 100 milionů už ale nemá.
     "Dnes hlavní problém spočívá v tom, že pokud Viktorka (FC Viktoria Plzeň) postoupí hlavně do Ligy mistrů, tak stadion bude muset splňovat parametry této soutěže. Může nastat komplikace, protože ne všechno máme hotové," uvedl Rund.
     Nejvíce chybí zázemí pro 600 VIP hostů a pro novináře. Na Evropskou ligu dostává zatím stadion výjimky před každým zápasem, kdy ho do Plzně jezdí posuzovat komisaři UEFA.
     Pracovníci radnice nyní řeknou, zda projekt vyhovuje územnímu plánu, dopravnímu napojení, sítím, vzhledem, rozsahem i náplní. "Došlo by ke stržení hlavní tribuny a jeden rok by tak Viktorka neměla standardní zázemí. Je navrženo dočasné řešení v prostoru sousedního hokejbalového hřiště, kde by byly šatny a kanceláře," řekl Rund.
     Ten má pochybnosti o tom, zda jsou Štruncovy sady vhodnou lokalitou pro komerční provozovny, které by Švýcarům vydělávaly na splácení investice. Problémem by bylo také řešení parkování, které navrhují ve dvou patrech pod zemí. "Ale to je jejich podnikatelské riziko," uvedl Rund.
     Kvůli tomu, že je nabídka odvážná, nechal zpracovat alternativní návrh dostavby stadionu soukromým investorem, který by ho poté deset let užíval. "Město by také nezaplatilo ani korunu a snížily by se nám provozní výdaje," uvedl. Také tento model úřad vyhodnotí do konce ledna.
     HRS Real Estate AG už vybudovala například ústředí FIFA v Curychu a ve stejném městě také fotbalový stadion pro mistrovství Evropy, postavený na střeše obchodního centra. Staví také hokejové haly.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Prej přístavba...
BOGAN
05.01.13 01:57
zobrazit všechny komentáře

Související články