Komora architektů považuje letošek pro architekturu za průlomový

Vložil
ČTK
31.12.2012 13:35
Praha

Rozhledna Kelčský Javorník - 2. cena (Ing. Ondřej Balážik, Ing. arch. Marta Balážiková, Pavel Petrů)
Praha - Letošní rok považuje Česká komora architektů (ČKA) pro tuzemskou architekturu za průlomový. Vypsalo se nejvíce architektonických soutěží od vzniku samostatné České republiky a také za dvacet let existence komory. V tomto roce bylo vyhlášeno 30 architektonických soutěží a čtyři soutěžní přehlídky s regulérními pravidly a podmínkami.
    
ČKA podle ní tento trend vítá a věří, že bude v dalších letech pokračovat. Pokud se tak stane, budou si podle ní investoři vybírat zpracovatele projektů především podle kvality a transparentněji než doposud, díky tomu by se měly zvýšit i počty kvalitních staveb v ČR.
     Předseda ČKA Josef Panna však upozornil, že k vážným problémům patří současný trend ve výběrových řízeních probíhajících podle zákona o veřejných zakázkách. Zpracovatelé se podle něj často vybírají na základě nejnižší ceny, tedy nikoli ceny a kvality. ČKA se proto s ostatními odborníky zasazuje o propagaci termínu bezpečná cena, což je taková cena projektu, která je schopná přinést kvalitní stavbu.
     "Cílem výběrového řízení na projekt stavby či urbanistický plán má být nalezení kvalitního, optimálního návrhu řešení za odpovídající cenu. Cílem by nemělo být získání levného projektu za cenu, která se často pohybuje mezi 10 a 30 procenty adekvátní částky," uvedl Panna, který se předsednické funkce ujal letos v dubnu. Pokud však investor získá nedostatečný projekt za velmi nízkou cenu, může to ohrozit kvalitu stavby a logicky i prodražit výstavbu i následný provoz, poznamenal.
     Aby vznikaly kvalitní stavby a vlídné prostřední pro život, měly by se podle architektů vytvářet konkrétní podmínky od legislativních, přes etické až po fyzické. ČKA se proto podílela na přípravách rozsáhlé a letos přijaté novely stavebního zákona. Spolupracovala také s ministerstvem pro místní rozvoj na přípravě prováděcí vyhlášky zákona o veřejných zakázkách, která je v současnosti v připomínkovém řízení.
     Podle ČKA budou příští léta důležitá zejména pro obce a územněsprávní celky, které mají povinnost mít do roku 2020 územní plán. Komora proto vytvořila metodiku, která pomůže zadavatelům zorientovat se v tomto tématu a vybrat i zhotovitele územního plánu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články