SH Bečov – příkladná obnova hradu, přilehlých objektů a areálu

Zdroj
Hrad Bečov
Vložil
Tisková zpráva
17.12.2012 10:45
Jednokolová veřejná projektová anonymní architektonická soutěž. Předmětem soutěže byla příkladná komplexní obnova hradu Bečov a přilehlých objektů pro prezentaci památkové péče formou vzdělávacích programů.

Vyhlašovatel: Národní památkový ústav
Termín konání soutěže
: 30. 6. – 10. 9. 2012
Porota: Naděžda Goryczková, Pavel Jerie, Hana Šnajdrová, Josef Štulc, Tomáš Wizovský, Markéta Cajthamlová, Matúš Dulla, Jiří Tomáš Kotalík, Karel Ksandr, Michal Rykl, Rudolf Wiszczor; náhradníci: Richard Cibik, Karel Kibic, Vít Mlázovský, Kateřina Rozinková
Počet odevzdaných návrhů: 16
Ceny a odměny celkem: 500 tis. Kč

1. cena (250 tis. Kč): MCA atelier s.r.o.
Hodnocení poroty: Návrh je založen na konceptu příběhu a edukativní scuoly, který je protknut. Celkovým řešením jak vnějších tak vnitřních prostorů je příběh, který propojuje hrad, kapli, Pluhovské domy, nádvoří, okružní cestu a komplexně se zabývá celou problematikou obnovy.
Architektonické řešení je založeno na kontrastu starých budov rekonstruovaných klasickými metodami, bez zásadních zásahů a vložením současného novotvaru mezi hrad a Pluhovské domy, kterým je kaple pro relikviář svatého Maura, jako svorníku současnosti a minulosti. Z provozního hlediska splňuje požadavek na oddělený režim.
Návrh ponechává stávající konstrukce a jen je opravuje, optimalizuje tepelné ztráty přiměřeným zateplením jen stropních konstrukcí, nezasahuje do krovů. Nově vložená současná konstrukce se jeví jako přiměřená svému účelu a významu.

2. cena (200 tis. Kč): GIRSA AT, spol. s r.o.

Hodnocení poroty: Předložený soutěžní návrh sestává ze čtyř nástěnných panelů a z přiložené technické zprávy. V souladu s požadavky soutěže řeší obnovu a využití objektu tzv. Pluhovských domů s umístěním expozice relikviáře sv. Maura, obnovu a zpřístupnění objektů Horního hradu a úpravy na nádvoří a v areálu hradu včetně obnovy historické okružní komunikace. Celkem čtyři panely obsahují celkovou situaci hradu s napojením sítí, vizualizaci navrženého řešení v pohledu na proluku mezi Pluhovskými domy a Horním hradem, popis architektonického, technického a materiálového řešení v českém a anglickém jazyce, půdorysy jednotlivých podlaží Pluhovských domů a Horního hradu s návrhem úprav (půdorys přízemí obsahuje návrh úprav nádvoří a řešení okružní komunikace), řezy oběma hlavními objekty s pohledy na části fasád, a konečně detailní řešení expozice relikviáře sv. Maura a multimediálního sálu včetně vizualizací.
Soutěžní návrh charakterizuje určitá střízlivost, omezení nových zásahů do budov hradu i do celého areálu. Jedinou větší změnou je spojení Pluhovských domů a horního hradu přízemním krčkem, který v úrovni patra slouží jako pochozí terasa. Úprava západní hradby i celého pláště Pluhovských domů sleduje rehabilitaci historického stavu. Necitlivé zásahy z nedávné doby v interiérech Pluhovských domů autor návrhu decentně potlačuje, předložené vizualizace místností expozice relikviáře sv. Maura i společenských a výukových prostor o podlaží níž představují střízlivou, nerušivou, lehce historizující úpravu. Minimalismus v zásazích do památky si návrh vědomě stanovuje jako svůj cíl. Tuto střídmost není třeba vnímat jako deficit architektonické kvality. Při hodnocení architektonické kvality návrhu lze doporučit akcentovat jeho přehlednost, výrazovou čistotu, kultivovanost a vnímavost k hodnotám i k celkovému charakteru dochované památky. Určitou výtku lze vznést k vizualizaci prostoru mezi Pluhovskými domy a Horním hradem, řešení zde až příliš ustupuje provozním hlediskům. Základním motivem je zde přístupové schodiště na terasu, které na vizualizaci působí jako masivní, těžká konstrukce, v rozporu s textovou částí projektu, podle níž má jít o dřevěnou schodnicovou konstrukci se zábradlím z dubového masivu. Krček mezi horním hradem a Pluhovskými domy je po zbourání klasicistní dostavby architektonicky problematickým místem hradu a tím do jisté míry i zůstane, pokud proluka bude ponechána bez uzavření. Velkým kladem ponechání proluky je ovšem zachování průhledu na autenticky dochované jižní fasády horního hradu s pozdně středověkými detaily i s početnými stopami dalšího vývoje.
 
3. cena (50 tis. Kč): Masák & Partner s.r.o.
Hodnocení poroty: Soutěžní návrh se vyznačuje standardní architektonicko-dispoziční a provozní kvalitou, nicméně výtvarně-architektonická stránka řešení není dostatečně přesvědčivá a perspektivní kresby vnitřních a vnějších prostorů a hmot nevyvolávají úplnou jistotu o schopnosti autora/ů vypořádat se s množstvím složitých architektonicko-výtvarných rozhodnutí při finálním návrhu, popř. vedení realizace obnovy.
Návrh vychází z důkladné analýzy současného stavu, deklaruje jednoznačné respektování aktuálních principů současné ochrany památek a nenarušuje autenticitu objektu. Zdrženlivost autorů se projevuje zejména při zacházení s dochovanými hodnotami horního hradu a Pluhovských domů, jejich konzervaci, resp. citlivé adaptaci. Tyto aspekty patří mezi jednoznačná pozitiva návrhu.
Porota ocenila také snahu v co největší míře respektovat stávající prostory v Pluhovských domech a odsunout technologické vybavení do těch částí podkrovních prostorů, které jsou historicky méně hodnotné. Návrh umísťuje relikviář, jako nejexponovanější součást komplexu, do menšího prostoru na závěr expozice. Není však zcela jasné, zda toto koncové umístění bude plně vyhovovat.
Mezi slabiny návrhu patří vestavba mezi dva hlavní objekty, a vzhled, které působí kulisovitě a postrádá architektonickou přesvědčivost (i přesto, že je stavebně správně oddělen od okolních konstrukcí).
Porota usoudila, že některé nejasnosti v ekonomické části (uvádí se cena řešení bez projektových prací, průzkumů a autorského dozoru) nejsou důvodem k vyloučení ze soutěže.

Více informací na www.castlebecov.eu

Výstava bude probíhat od 16. 1. do 17. 2. 2013 v prostorách Národního technického muzea.
0 komentářů
přidat komentář

Související články