Plzeňští politici rozhodnou za týden o osudu projektu Plaza

Vložil
ČTK
14.09.2005 10:50
Plzeň

PLZEŇ - Příští středu se plzeňská radnice rozhodne, zda přijme, nebo definitivně odmítne stavbu obchodně- zábavního centra za 1,2 miliardy korun na bývalém výstavišti. Investor, izraelská firma Plaza, čeká na verdikt politických klubů městského zastupitelstva, zda jí schválí dodatek k nájemní smlouvě. Zatímco primátor města Miroslav Kalous i jeho kolegové z ODS se kloní k tomu dát ještě Plaze, jako jedinému investorovi, poslední šanci, řada radních i zastupitelů, kteří budou dodatek schvalovat, už Plazu nevidí jako věrohodného partnera.
Plaza, která neustále posouvala smluvní termíny pro vydání stavebního povolení a dosud ho nemá, dostala v červenci od města tvrdé podmínky, za nichž by mohla stavbu dokončit. Minulý týden odeslala radnici odpověď, že všechny, kromě dvou, přijímá.
"Pakliže akceptovala většinu našich podmínek, dochází k dramatickému posunu ze strany Plazy a je na místě o úpravě smlouvy jednat," uvedl Kalous. Zásadní je, že souhlasí s tím, že nezískání stavebního povolení v termínu bude důvodem pro okamžité ukončení nájemní smlouvy. "Bude to rozvazovací podmínka taková, že pak už se nebudeme bavit o pokutách, o cenách za demolice," dodal primátor. Podle něj není důležité, že město navrhlo pro získání povolení ke stavbě tři měsíce a Plaza chce sedm.
"Investor nebyl schopen dodržet standardní podmínky, tudíž je třeba se s ním rozloučit, vypořádat vzájemné závazky a ty pozemky použít pro jiný účel," uvedl ekonomický náměstek primátora Vladimír Duchek (Pravá volba). Podle něj jde o velmi kvalitní pozemky v centru, s jejichž obsazením není třeba spěchat.
"Výstaviště je problém, který trvá řadu let. Rozhodnutí je natolik zásadní a nervozita není na místě," dodal primátor. Investor odmítl složit předem dvousetmiliónovou bankovní garanci na dostavbu a závazek, že v případě neplnění smlouvy nebo krachu projektu prodá za symbolickou cenu rozestavěné objekty. "Tyto podmínky jsou ale pro podnikatele těžko přijatelné," připustila vedoucí kanceláře primátora Iva Horošková.
Zástupce Plazy Marko Milosavljevič opět potvrdil, že zájmem investora je projekt dokončit a termín otevření začátek roku 2007 stále platí. Pilsen Plaza, s.r.o. zatím nechala za desítky milionů korun srovnat se zemí všechny výstavní pavilóny a dodala údajně všechny podklady pro obnovení přerušeného stavebního řízení.
Město podepsalo nájemní smlouvu na 7,4hektarový areál před 2,5 lety. Do městské kasy má za 99 let přinést 180 milionů korun. V horní části má vzniknout třípodlažní budova s kinem se 600 místy v deseti kinosálech, bowlingová dráha, herny, 105 obchodů, butiky a restaurace. Plaza Centers má za deset let existence síť 20 nákupních a zábavních center v Maďarsku, Polsku a Izraeli.
Václav Prokš
0 komentářů
přidat komentář