Aukce na podporu Mánesa opět vynesla zhruba tři miliony korun

Zdroj
Alice Le Gearová
Vložil
ČTK
15.12.2012 19:50
Praha

Praha - Zhruba tři miliony korun vynesla benefiční aukce, v níž se dnes dražila díla ze sbírek Nadace českého výtvarného umění. Výtěžek dražby bude zahrnut mezi peníze určené na rekonstrukci pražského Mánesa. Podobnou částku na opravu slavné funkcionalistické budovy na vltavském nábřeží se již podařilo získat i při jarní aukci.

    Dnešní aukce byla rozdělena na dvě části, v první z nic společnost Galerie Art Praha nabídla sběratelům 260 obrazů a plastik. Mezi autory byla jména jako Josef Čapek, Václav Špála, Antonín Slavíček, Otto Guttfreund, Jiří Načeradský, Karel Nepraš, František Tichý nebo Josef Váchal.
    "Za nejvyšší cenu se vydražil Čapkův obraz Cikáni," řekl ČTK jednatel společnosti Vladimír Neubert. Prodal se podle něj za tři miliony korun. Druhý nabízený olej Josefa Čapka Muž ležící v trávě dosáhl ceny dvou milionů korun. Obě díla ze 30. let pocházejí ze sbírky továrníka Jana Wiedemanna. Špálovo Zátiší se pak vydražilo za 2,4 milionu.
    "Lidé ale také hodně dražili na pomoc Mánesu," dodal Neubert. V této části měla díla vyvolávací ceny od 2000 do 20.000 korun. Částky se podle jednatele ale nakonec většinou zdvojnásobily až ztrojnásobily. Šest desítek děl ze sbírek nadace reprezentovaly zejména práce členů někdejšího Fondu českého výtvarného umění, dnešní nadace, které budova Mánesa patří.
    Rekonstrukce významné památky české moderní architektury začala letos v dubnu a měla by trvat do června příštího roku. Prvním návštěvníkům by se galerie měla otevřít na přelomu září a října. Hlavním architektem rekonstrukce je ateliér HMA, interiéry bude navrhovat architektka Daniela Polubědovová. Funkcionalistická budova by se měla po opravě vrátit ke své původní podobě z 30. let.
0 komentářů
přidat komentář

Související články