Ostravský Pavilon evoluce bude nejdražší stavbou v historii zoo

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
12.12.2012 12:40
Ostrava

Ostrava - V ostravské zoologické zahradě pokračuje výstavba Pavilonu evoluce. Jde o největší a nejnákladnější stavbu v historii zahrady, která bude stát 122 milionů korun a stane se novým domovem primátů a dalších zvířat, řekla dnes ČTK mluvčí zoo Šárka Kalousková.
    
Pavilon evoluce vznikne komplexní přestavbou původního pavilonu pro vodní ptáky, který byl kvůli špatnému stavu před několika lety pro návštěvníky uzavřen. "V nově vybudovaném pavilonu bude vytvořeno prostředí simulující přirozené prostředí zvířat. Tak jako u ostatních nově postavených chovatelských zařízení v zoo je i zde kladen obrovský důraz na fyziologické, ekologické a etologické podmínky chovu zvířat," uvedla Kalousková.
     Do prostorné expozice se přestěhuje například skupina šimpanzů, která už několik let žije v chovatelsky nevyhovujících ubikacích. "Součástí projektu je i vybudování přírodního výběhu pro v Ostravě již chovanou světově unikátní skupinu vzácných kočkodanů Dianiných či výběhu pro pestrá africká prasata štětkouny kamerunské," řekla Kalousková.
     Návštěvníci se dočkají i nových druhů zvířat, jako jsou například středně velké opice guerézy pláštíkové a v doplňkových expozicích pak i několik druhů plazů a ryb. V  blízkosti pavilonu vznikne i nové občerstvení.
     "Prostory pavilonu budou vybaveny interaktivními prvky a edukativními panely, tematicky zaměřenými na evoluci primátů, včetně evoluce člověka," doplnila mluvčí.
     Většinu nákladů pomůže zoo uhradit evropská dotace. Stavba by měla být dokončena ve druhé polovině příštího roku, návštěvníkům se pak otevře na jaře roku 2014.
     "Jsem si vědom toho, že každá stavba se nějakým způsobem dotýká našich návštěvníků, byť se snažíme, aby to bylo co nejméně. Věřím však, že lidé chápou nezbytnost změn, které zkrátka nelze zvládnout mimo otvírací dobu zoo. Věřím také, že následně všichni ocení, že se jejich zoo stále mění k lepšímu," míní ředitel zoo Petr Čolas.
0 komentářů
přidat komentář

Související články