Liberečtí památkáři chtějí zachránit holubici míru na fasádě domu

Vložil
ČTK
06.12.2012 19:25
Liberec - Památkáři chtějí zachránit jednu z posledních připomínek socialismu v Liberci - neon v podobě holubice míru s nápisem "mír národům celého světa". Už 30 let zdobí fasádu jednoho z domů na Šaldově náměstí v centru, je ale značně zchátralý a některá písmena chybí. Památkáři nedoporučili nápis odstranit, naopak navrhují jeho rekonstrukci a opětovné zprovoznění, a dokonce prověřují možnosti, jak na opravu získat peníze. Radnice chce, aby se k problému vyjádřili obyvatelé města a připravuje anketu. ČTK o tom dnes informovala mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.
    Majitelka domu, který neon zdobí, požádala město o souhlas s jeho odstraněním. Protože je ale dům v památkové zóně, museli se vyjádřit i památkáři, kteří se zničení nápisu brání. "Nás ale zajímá i názor občanů," řekla ČTK primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD). V anketě na internetových stránkách Liberce by se podle ní měli lidé vyjádřit k tomu, zda by dům raději viděli bez holubice a nápisu, nebo jestli jsou spíš pro jeho zachování. "Budu ráda, když se vyjádří co nejvíc občanů. Sama za sebe se přikláním spíš k tomu, aby se nápis podařilo opravit a zůstal i s holubicí na budově zachovaný," dodala primátorka.
    Stejný názor mají památkáři, podle nich je neon dokladem doby svého vzniku, dnes už velmi vzácným a takřka unikátním. "Většina obdobných symbolů, nápisů a reliéfů, pocházejících z doby normalizace, byla po roce 1989 živelně zlikvidována. Holubice míru s nápisem tomuto osudu unikla z důvodu své ideologické neutrálnosti. Za dobu své existence se stala charakteristickou součástí Šaldova náměstí," řekl náměstek pro památkovou péči Národního památkového ústavu v Liberci Václav Němec. Navíc oproti mnoha dnešním reklamám a neonovým nápisům je podle něj provedení holubice nadčasové a vkusné. "Tvoří tak jemný protiklad současnému reklamnímu smogu," poznamenal.
    Holubice není prvním podobným symbolem v Libereckém kraji, o jehož osudu se rozhodovalo. Třeba v Semilech se několik let vedly bouřlivé diskuse o tom, zda odstranit či neodstranit mozaiku se srpem a kladivem, která zdobí fasádu jednoho z domů na Riegerově náměstí. Mozaika o rozměrech čtyři krát čtyři metry vznikla v 70. letech minulého století a jako propagace komunismu sloužila do roku 1990. Pak ji zakryl reklamní panel. Před třemi lety po sundání reklamy opět vykoukla na náměstí. Od té doby se ve městě diskutovalo o tom, co dál. Zastupitelé se nakonec rozhodli mozaiku doplnit citátem George Santayana: "Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat", a zanechat ji jako památník totality.
0 komentářů
přidat komentář

Související články