Lidé v Nošovicích se bojí, že nedostanou slíbených 100.000 Kč

Zdroj
Elena Mazurová
Vložil
ČTK
27.04.2006 17:20
Hodonín

Nošovice (Frýdecko-Místecko) - S obavami sledují obyvatelé dvou malých severomoravských obcí Nošovice a Nižní Lhoty úplatkářskou aféru ve společnosti Hyundai Motor. Lidé z těchto obcí se totiž bojí, že policejní vyšetřování nejvyšších šéfů jihokorejské automobilky může vést až k zastavení slíbené investice Hyundai v Nošovicích, a oni se tak budou muset nadobro rozloučit s vidinou 100.000 korun na svém kontě.

Peníze slíbil ve dvou splátkách vyplatit moravskoslezský krajský úřad každé domácnosti v Nošovicích a Nižních Lhotách jako kompenzaci potíží spojených se stavbou nošovického závodu.
"Lidé budou zklamaní, pokud automobilka v Nošovicích nebude. Někteří si už vzali půjčky, protože si potřebovali něco pořídit. Čekali, že v květnu začne stavba a oni budou moci čerpat polovinu ze 100.000 při zahájení stavby. Budou plakat, že ty peníze nemají. Vláda by teď hlavně měla uvažovat, jestli vůbec bude čekat na Hyundai, anebo, když už tolik peněz investovala do výkupů pozemku, že by to měla nabízet jinému investorovi." řekla žena z Nošovic, která si přála zůstat v anonymitě; její manžel jí přitakával.
Jiná žena, která se po chvilkovém zdráhání představila jako Jiřina, si také přeje investici uskutečnit. "Jsme zaskočeni, do jaké aféry se to dostalo. Někteří lidé byli přitom poškozeni, museli opustit dům a najednou to tady nebude?," uvažuje.
Podle mluvčí hejtmanství Šárky Swiderové se lidé nemusejí bát, že slíbené peníze nedostanou. "Veškeré přísliby dané ze strany kraje lidem kraj samozřejmě dodrží, a my stále věříme, že to bude Hyundai, kdo bude stavět v  nošovické zóně," dodala. Podle posledních zpráv chce korejská prokuratura uvěznit nejvyššího šéfa Hyundai. Podle analytiků by to mohlo vést v řídící funkci k vakuu a v konečném důsledku ohrozit expanzivní plány firmy.
Žádné oficiální zprávy o tom, že by se investice neměla uskutečnit, zatím nedorazily ani k představitelům vlády, Moravskoslezského kraje ani do dotčených obcí. "Proto nechci spekulovat, zda korupční skandál může ohrozit investici, a co by nastalo, kdyby Hyundai nerealizoval výstavbu závodu v  průmyslové zóně Nošovice," řekla ČTK starostka Nižních Lhot Marie Mališová. Podobně se vyjádřila také starostka z Nošovic Dana Tichá.
Hejtman kraje Evžen Tošenovský je přesvědčen, že se nedá dělat více pro to, aby největší korejská investice v Česku nebyla ohrožena. "Podle mého názoru dělá vláda v této chvíli maximum možného. Situace v Koreji je nejasná, nepřehledná, každou hodinou se mění, a opravdu si nemyslím, že by se v této chvíli dalo dělat víc. Na druhé straně věřím, že vláda dodrží všechny sliby vůči našemu kraji - především ty, které se týkají dobudování silnic a železnice," řekl ČTK hejtman.
Příprava a budování nošovické zóny už stála téměř 600 milionů korun. Více než půl miliardy bylo rozděleno mezi 170 vlastníků pozemků a domů. Tyto peníze uvolnil stát, prvních 20 milionů korun už dostalo i místní zemědělské družstvo. Podle hejtmana by případná změna investora neznamenala žádný finanční propad. "Jsou tu i další velcí investoři, kteří chtějí pozemky o rozloze větší než 100 hektarů," dodal bez podrobností.
Sedmá největší automobilka světa Hyundai se chystá v ČR investovat až miliardu eur (až 29 miliard Kč). Výstavbu prvních továrních objektů chtějí Jihokorejci v Nošovicích zahájit letos v září. Nová továrna Hyundai by měla zahájit provoz v roce 2008 a přímo zaměstnat zhruba 3000 lidí, dalších až 12.000 lidí by mělo najít práci u  dodavatelských firem a ve službách. Nošovická továrna má ročně vyrábět 300.000 osobních automobilů.
0 komentářů
přidat komentář