Pozvánka na 1.díl mezinárodního symposia Médium:Výstava

Zdroj
4AM Fórum pro architekturu a média
Vložil
Tisková zpráva
05.12.2012 09:30
Rádi bychom Vás pozvali na mezinárodní symposium MÉDIUM:VÝSTAVA, 1. Díl: NOVÉ KONCEPTY VE VYSTAVOVÁNÍ ARCHITEKTURY.
Jedná se o první akci vícedílného projektu mezinárodních symposií, interaktivních výstav a workshopů, představující dění v oboru výstavnictví nejen u nás, ale i v zahraničí. Více informací o celém projektu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Program:

Pátek 7/12/2012
4AM/Galerie Architektury (Starobrněnská 18, Brno)

od 15h
Elke Knöß-Grillitsch (D), Rostislav Koryčánek (CZ), Peter Lényi (SK), Ján Pernecký (SK), Levente Polyák (H), Jan Tabor (A)
Řada krátkých příspěvků v češtině, slovenštině a angličtině a dlouhých diskusí.

od 20h
Promítání 4AM/dokumentů z letošního 13. Bienále architektury v Benátkách

Více informací k programu a anotace příspěvků naleznete na webu a Facebooku.


"Architektura by měla být vystavována co nejzřetelněji a nejprovokativněji, tak aby pokládala dotazy, jež jsou nebo byly v této disciplíně aktuální, stejně tak aby byla dotazována role, kterou architektura hraje v kulturním dění. Pak by naše práce (vystavovatelů architektury) kultivovala návštěvníky k porozumění, a ne pouze sváděla vejít dovnitř.“   Nicholas Olsberg

Co je důvodem k vystavování architektury? Jak ji vystavovat? Má Nicholas Olsberg pravdu? Je nutné být provokativní? Jaké jsou ony nové koncepty ve vystavování architektury?

Na všechny tyto otázky a řadu dalších se pokusíme najít odpovědi v průběhu mezinárodního symposia MÉDIUM: VÝSTAVA -  Nové koncepty ve vystavování architektury. Jedná se o první akci vícedílného projektu mezinárodních symposií, interaktivních výstav a workshopů, představující dění v oboru výstavnictví  nejen u nás, ale i v zahraničí.   

V rámci MÉDIUM:VÝSTAVA budeme dále sledovat nejen současné formy prezentace umění v teorii i v praxi, ale také historický vývoj tohoto média. Právě historii a vývoji prezentace architektury bude v příštím roce věnován druhý díl projektu. Třetí symposium, doplněné o interaktivní výstavu, se bude zabývat vystavováním ve veřejném prostoru.
Výstava je vícedimenizonální médium, spojující různé formy objektů a artefaktů daného oboru a promlouvající skrze svoji architekturu (prostorovým vymezením, světlem, zvukem, objekty, grafickým materiálem atd.). Každá výstava je zároveň subjektivní formou interpretace představovaného díla. Naší snahou je prozkoumat blíže proces, v němž se prolínají hranice jednotlivých (uměleckých) oborů: architektury, výtvarného umění, kurátorství, grafického designu a teorie. V pořadí čtvrté mezinárodní symposium se zaměří přímo na ony aktéry, kteří se vystavování  účastní. Jaká je jejich role v tomto procesu, jak probíhá jejich vzájemná spolupráce? Jaká je jejich práce s artefakty? Jak vizualizují svoje ideje?

Cílem celého projektu MÉDIUM:VÝSTAVA je posílit profesionální výměnu mezi disciplínami zabývajícími se tvorbou výstav, tedy vyvolat diskuzi mezi kurátory, architekty a dalšími odborníky, stejně jako zmapovat názory širší veřejnosti na toto téma.
0 komentářů
přidat komentář

Související články