Areál bývalého Branického pivovaru změnil majitele

Vložil
ČTK
24.11.2012 20:25
Praha

Praha - Bývalá areál Branického pivovaru v Praze změnil majitele. Oznámila to realitní poradenská společnost CBRE, která při obchodu zastupovala dosavadního majitele ING Real Estate Development. Objekt koupila blíže neurčená skupina českých investorů. Hodnotu transakce žádná ze stran nezveřejnila.
    
ING Real Estate získala komplex bývalého pivovaru v  roce 2007. Od té doby čeká areál na využití. Nový majitel plánuje využít bývalý pivovar například jako sklady, řekl ČTK zástupce investorů Jan Sachr. ING Real Estate chtěla původně přestavět pivovar na byty.
     Pivo se v Braníku vařilo víc než 100 let. První várka piva opustila brány pivovaru v září 1900. Pivovar přečkal hospodářskou krizi třicátých let, ale v roce 1942 na čtyři roky produkce zlatavého moku ustala. V roce 1948 stát pivovar znárodnil, o deset let později ho začlenil do národního podniku Pražské pivovary.
     Nová naděje svitla pro pivovar v 90. letech. Tehdy majitel do modernizace areálu investoval stovky milion korun. Dokonce se tvrdilo, že po dokončení rekonstrukce v roce 1995 šlo o nejmodernější pivovar v zemi. V roce 2006 ale Pivovary Staropramen jako vlastník branické pivovarny oznámily, že v Braníku výroba piva definitivně končí.
     Němým svědkem někdejší slávy je znak firmy na budově. Zobrazuje svatého Václava s dvěma anděly. Autorem díla je Mikoláš Aleš.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pivovar Braník
Josef Myslivec
29.11.12 05:53
zobrazit všechny komentáře

Související články