Jičín pokračuje v demolici kasáren, nahradí je rodinnými domky

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
22.11.2012 21:00
Jičín

Jičín - Město Jičín vypsalo výběrové řízení na druhou část demolice místních kasáren. Na zhruba pětihektarové ploše po kasárnách by v budoucnu mohla vyrůst nová čtvrť rodinných domků. Předpokládané náklady druhé etapy demolice činí 13 milionů korun. Město věří, že firmy nabídnou nižší ceny. Pokud vše půjde hladce, mohly by armádní budovy zmizet do léta příštího roku. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Magdaléna Doležalová.
    Zahájení a rozsah demolice však budou závislé na tom, zde se radnici podaří získat dotaci na bourání od ministerstva pro místní rozvoj. Podpora může zaplatit až 75 procent nákladů. Kdyby město dotaci nezískalo, může být rozsah demolice menší nebo může být demolice pozastavena, upozornila Doležalová.
    Vítěz tendru na bourání by měl být známý na začátku příštího roku, s likvidací kasáren by mohl začít v březnu. K zemi by měla jít hlavně nejdelší budova kasáren podél známé lipové aleje. Počítá se i s vyklizením podzemního bunkru na konci areálu. První etapu demolice město v kasárnách udělalo s pomocí dotace loni. Místo rozpočtovaných až 26 milionů korun firma demolici provedla za 6,1 milionu korun.
    Po demolici mají v celém areálu zbýt jen dvě budovy položené nejblíže k centru města. "O jejich využití zatím jednáme. Stále platí, že předběžně je jedna z nich rezervována pro okresní soud, který má zájem budovu zrekonstruovat a v příštích letech se sem přesunout," uvedl místostarosta Petr Hamáček. Zatím soud jinou budovu na opačném konci areálu kasáren využívá jako sklady. Město je chce přesunout jinam a budovu také zbourat.
    Pro nové zastavění areálu bude město muset zpracovat územní studii, která v území určí regulativy a infrastrukturu. Město nevylučuje ani vypsání architektonické soutěže. "Aby se zachovala urbanistická koncepce lokality, budou pozemky pravděpodobně použity spíše na výstavbu řadových a volně stojících rodinných domů než k výstavbě bytových domů," uvedl architekt města Radek Jiránek.
    Původně měli areál kasáren přebudovat soukromí investoři. Žádný ze dvou pokusů předat kasárna soukromníkům se ale nenaplnil a město se loni nakonec rozhodlo, že v revitalizaci kasáren bude pokračovat samo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články