Finální projekt ICRC předloží architekti do konce května

Zdroj
Tereza Fojtová
Vložil
ČTK
26.04.2006 09:35
Brno

Brno - Finální architektonickou studii Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC), které se má stavět v areálu Fakultní nemocnice u sv. Anny ve spolupráci s americkou klinikou Mayo, předloží architekti do konce května. S rozpracovaným projektem plánovaného sedmipodlažního objektu se třemi křídly dnes architekti seznámili zájemce v rámci mezinárodních stavebních veletrhů, které začaly v Brně.

Do poslední verze zapracovali architekti i zmenšení posledního pátého nadzemního patra, tak aby nová budova nestínila. "Po konzultaci s odborem rozvoje ustoupíme s nejvyšším patrem," řekl ČTK hlavní architekt Jiří Adam. Objet se tak prakticky dostane na výškovou úroveň okolních budov v ulici Anenské, což by mělo zajistit dost světla, dodal.
Se začleněním nového objektu do historického centra mají architekti nemalé problémy. Nyní hledají vhodné materiály pro opláštění. Na jedné straně je třeba ctít potřeby výzkumného centra, ale zároveň vzhled okolních budov, zdůraznil Adamec.
Celková zastavěná plocha nového objektu, jehož stavba má stát dvě miliardy korun, bude zhruba 4600 metrů čtverečních. Místo v něm najdou kliniky kardiologie a kardiochirurgie, centrum výuky a dalšího vzdělávání, laboratoře pro vývoj nových technologií a prostory pro speciální zobrazovací metody. Počítá se i s ubytováním pro zahraniční výzkumné týmy.
Lůžková kapacita nemocnice, jíž bude ICRC samostatnou organizační i ekonomickou složkou, však navýšena nebude. V novém objektu bude zhruba 175 lůžek.
Přípravné práce by měly začít letos. Zbourána bude stará nevyhovující prádelna a další nepotřebné objekty, později pak i budova B1, která je v havarijním stavu. Na tyto práce získá nemocnice ještě letos prvních 100.000 korun ze státního rozpočtu. Celkem se stát slíbil podílet 1,4 miliardy korun, přes 500 milionů má dát nemocnice z vlastních zdrojů. Zhruba 50 milionů korun má přispět Brno a kraj.
0 komentářů
přidat komentář

Související články