PREFA Aluminiumprodukte zdolala ledovec Stubai

Vložil
Pavlína Drbálková
02.01.2013 11:30
Sněhové bouřky, silné mrazy a jiné extrémní výkyvy počasí se značně podepsaly na 30 let staré horní stanici lanovky Eisgrat v nadmořské výšce 2900 m. Při kompletní rekonstrukci se investor chtěl vyvarovat starých chyb, a proto se v mnoha ohledech zaměřil na dlouhodobější řešení – mimo jiné i na kompozitní hliníkové panely od společnosti PREFA.


Největší rakouská lyžařská oblast v Tyrolsku láká každoročně tisíce nadšených lyžařů a vyznavačů zimních sportů. Ti zde oceňují nejenom jistotu sněhu a více než 110 km lyžařských tratí na ledovci Stubai, ale také pohádkovou stanici lanovky Eisgrat, která během dne plného lyžování návštěvníkům nabízí i kulinářské posílení. Avšak idylce jako z pohlednice v posledních letech přibývaly trhliny. Poněkud zastaralá horská stanice lanovky byla již prostorově nedostatečná a nesplňovala požadavky pro moderní stravovací zařízení. Dokonce i počasí a především vítr zanechaly stopy na budově, a proto se majitel, Wintersport Tirol AG & Co Stubaier Gletscherbahnen KG, rozhodl pro generální rekonstrukci včetně dodatečné přístavby.

Komplexní požadavky na architekturu

Staveniště v nadmořské výšce 2900 m je samo o sobě výzva, ale rozsah plánované proměny a dostavby si vyžadoval od všech zúčastněných dodavatelů vysoký stupeň profesionality při realizaci a dodržování časového plánu. Požadavky na tým architektů z Innsbrucku pod vedením DI Waltera Niedrista byly velmi rozsáhlé. Kromě nutné generální opravy 30 let staré budovy byla požadována modernizace kuchyňských a restauračních prostor, funkční propojení dosud oddělených prostor gastronomie a sportovního obchodu. Došlo také ke zlepšení komfortu pro cestující lanovkami – vybudováním pojízdných schodů a výtahů pro tělesně postižené, obnovením garáží pro sněžné rolby a opláštěním objektu z vysoce kvalitní a plně bezúdržbové fasády. Celková užitná plocha rekonstrukce a přístavby dosáhla 4420 m2.

Odolný vůči všem povětrnostním vlivům
Klimatické podmínky na ledovci Stubai jsou extrémní. Sníh, kroupy, déšť se sněhem a silné UV záření jsou zde typické. Tým architektů proto kladl velký důraz na výběr obzvlášť vysoce odolného a bezúdržbového materiálu pro opláštění fasády. „Od samého začátku plánování prací nám bylo jasné, že pouze řešení s hliníkem nám může přinést trvalou spokojenost,“ vysvětluje Walter Niedrist. Společnost PREFA byla jako specialista na hliníkové střešní a fasádní systémy zapojena již do procesu plánování rekonstrukce. Společně s projektantem tak bylo vytvořeno několik modelů. Volba nakonec padla na odvětrávanou fasádu z nýtovaných kompozitních panelů PREFA.


Jednoduchá montáž v obtížných podmínkách

Velkoplošné, 4 m dlouhé hliníkové panely v sobě spojují dvě hlavní výhody. Mohou být bez problémů přizpůsobovány (ohýbány a řezány) přímo na staveništi a jako celek vytvářejí plochý a opticky velmi sofistikovaný povrch. V případě horní stanice lanovky byl kruhový půdorys nově vybudované třípatrové dostavby dodatečně zesílen a pro povrchovou úpravu fasády byl zvolen přírodní kartáčovaný hliník, který harmonicky zapadá do okolní krajiny ledovce. Montáž fasády PREFA realizovala firma Stahl- und Metallbau Hörburger z města Roppen v Tyrolsku. Pouze pět mužů obložilo za pouhé dva měsíce (srpen a září) 850 m2 kompozitních hliníkových desek. Navzdory letnímu období se na ledovci Stubai ukázala i paní zima. Přes nepříjemné sněhové bouře se podařilo hliníkové kompozitní panely instalovat přesně dle časového harmonogramu.

PREFA hliníkové kompozitní panely – flexibilní moderní tvary
Kompozitní panely sestávající ze dvou hliníkových plechů o tloušťce 0,5 mm s vypalovaným lakem a 3mm jádrem z polyetylénu jsou vhodné pro různé oblasti použití. Hodí se jak do interiéru, tak do exteriéru, novostavbu či rekonstrukci starých budov – možnosti jsou téměř neomezené. Obzvlášť dobře se tyto panely hodí pro velké realizace, kde jsou kladeny vysoké nároky na rovinnost a tuhost. Výhodou jsou i další přirozené vlastnosti hliníku – rezuvzdornost, odolnost vůči zlomu, vichřicím a všem výkyvům počasí, včetně UV záření. Hliníkové fasády jsou proto ideální pro použití zejména na tak exponovaných objektech, jako je horní stanice lanovky na ledovci Stubai.

0 komentářů
přidat komentář

Související články