Ledečská radnice chystá anketu, zda zrušit památkovou zónu

Vložil
ČTK
15.11.2012 11:50
Ledeč nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) - V Ledči nad Sázavou se asi spolu s lednovými prezidentskými volbami uskuteční i anketa. Radnice se chce lidí zeptat, jestli souhlasí se zrušením městské památkové zóny. Zóna byla vyhlášena v roce 2003 a patří do ní podstatná část města. Podle starosty Petra Vaňka (ČSSD) omezuje i majitele soudobých domů. Památkáři v kraji se s takovými snahami setkávají výjimečně.
    
Vyhlášení ankety ještě projednají zastupitelé. Pokud budou pro, budou anketní lístky rozneseny do domácností před prezidentskými volbami. Výsledky ankety by podle starosty daly vedení města mandát k vyjednávání s ministerstvem kultury, které zónu vyhlásilo a s Národním památkovým ústavem (NPÚ).
     Pro památkáře na Vysočině je Ledeč málo obvyklým případem. "Dělají se různé revize hranic památkové zóny, ale spíš se zóny rozšiřují," řekla Marie Jirková z telčského pracoviště NPÚ. Doplnila, že památkáři se budou ledečskou zónou zabývat, pokud k tomu dostanou podnět od ministerstva.
     Město si na vymezení zóny stěžuje delší dobu. "Zónu někdo kreslil od stolu. Vůbec neviděl v reálu, jak to vypadá a tohle je výsledek," řekl Vaněk. Podle něj se nenaplnila očekávání, že městu i soukromníkům otevře památková ochrana další možnosti čerpání dotací. Radnice původně kvůli zóně pomýšlela na místní referendum, ale to prý nelze spojit s prezidentskými volbami.
     Zóna je podle starosty příliš široká a zahrnuje i budovy z 80. let. Haškovu ulici s domy postavenými někdy v 50. letech minulého století zóna půlí. "Jsou tam úplně ty samé baráky. Některé jsou v památkové zóně a některé nejsou," přiblížil Vaněk. Lidem v zóně se podle něj například oprava střechy prodraží i o 200.000 korun. "Všechno si musí zaplatit sami," uvedl.
     Anketu o zrušení zóny začala radnice zvažovat po nedávném sporu s  památkáři o pokácení lípy na starém hřbitově. Jedna majitelka hrobu si stěžovala na to, že jí kořeny stromu brání v dalším pohřbívání. Památkáři ale kácení zamítli s odůvodněním, že jde o hodnotný strom, který je součástí stromořadí u  cesty ke kostelu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články