Společná výstava studentských soutěží FUA TUL, FA ČVUT, FA VUT

Zdroj
SOFA / Nina Ličková
Vložil
Tisková zpráva
14.11.2012 09:45
Začínáme retrospektivou!

Studenti, kteří byli oceněni za své projekty v nezávislých soutěžích, se vrací ke svým tématům a znovu se k nim vyjadřují: 9+9+9 z každé školy.

Zveme Vás na poslední událost roku 2012 v Kokpitu (trafostanice Malostranská, Pod Bruskou 2, Praha 1). Jedná se o prostor bývalé trafostanice v centru samotné Prahy. Jedinečná atmosféra průmyslové budovy dává svou strohostí a potemnělou atmosférou podněty k oživení.

Na třech českých školách architektury, v Praze, Brně a Liberci se na závěr každého semestru konají interní soutěžní přehlídky školních projektů, které si kladou za cíl zhodnotit práci studentů a přinést nazávislý pohled na úroveň jednotlivých projektů a školních ateliérů. Tyto soutěže prezentují to nejlepší, co na těchto školách vzniká. Výsledky však často zůstávají skryté veřejnosti a to chceme změnit.

Společná výstava umožní každému návštěvníkovi nahlédnout do zákulisí českých fakult architektury a prohlédnout si retrospektivní přehlídku vítězných a nomi­novaných projektů. Kokpit, jak se prostoru přezdívá, bude hostit 27 projektů, a navíc se představí školy se svými specifiky studentského života. Zatímco v akademickém kontextu školy je obvyklé prezentovat výsledky práce pouze formou plakátů, brožur a modelů, pro tuto výstavu bychom rádi prezentovali architekturu expresivnější formou. Volnost, kterou zde dostali jednotliví vystavující je sice vázána na rozměr jednotlivých kójí – jejich konstrukci. Nabízí jim ale možnost vyjádřit ideu svého projektu a interpretovat jej nově-umělecky-trojrozměrně. Zapůsobit na diváka a jeho smysly. Zcela obsadit svou myšlenkou tento prostor.

Tato výstava je pořádána také pro širokou veřejnost a budoucí studenty architektury, kterým se naskytne jedinečný pohled na současné architektonické školství.
Cílem projektu je spolupráce a diskuse mezi studenty tří škol architektury v České republice a . Společné setkání na jedné výstavě zvýši komunikaci mezi studenty, mezi jednotlivými fakultami, vyvolá momenty vzájemného porovnání a inspirace.

Výstava vzniká za podpory NČA.

Vernisáž se uskuteční v pondělí 19. 11. 2012 ve 20 hodin.
Otevřeno bude od 20.-28. listopadu od 12 do 20 hodin.
Dernisáž uzavře výstavu ve středu 28.11. ve 20 hodin.

Poděkování za podporu patří rovněž: x-fatul, Kokpit, FA VUT v Brně

Organizace:
Jitka Pucandlová a Martin Duba, FUA TUL
Nina Ličková, Alžběta Sedláčková, SOFA
Tomáš Novák , SPA

Více informací >
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Organizace
Hana Svobodová
14.11.12 11:28
zobrazit všechny komentáře

Související články