Plzeň chce mít slavné schodiště, vyzývá lidi, aby navrhli místo

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
12.11.2012 20:40
Plzeň

Bude mít Plzeň svoje Španělské schody?
Plzeň - Plzeň chce mít po vzoru řady zahraničních i českých měst také své slavné schody. Vyzývá proto veřejnost, aby pro ně navrhla a našla vhodné místo. Netradiční projekt vyhlašuje společnost Plzeň 2015, jež připravuje západočeskou metropoli na rok 2015, kdy bude evropským hlavním městem kultury. Schody mají být místem setkávání, odpočinku. Lidé pro ně mohou tipovat nové lokality i navrhnout už existující stavby. ČTK to řekla Mirka Reifová ze společnosti Plzeň 2015.

    "Každé větší kulturní město má své slavné schody, ať jsou to Španělské schody v Římě, Potěmkinovy schody v Oděse, Selarónovy schody v Riu de Janeiru, schody na Montmarteru nebo Zámecké schody v Praze. Plzeň, ač je městem s několika kopci a značným převýšením, žádné takové nemá," uvedla.
    Společnost Plzeň 2015 proto vyzývá veřejnost, aby pro své město nějaké místo vymyslela. "Slavné schody nemusí být prastaré. Zmíněné Selarónovy schody se staly slavnými teprve před 15 lety, poté, co je místní malíř oblepil barevnými dlaždicemi. Pomohl tak přitáhnout návštěvníky z jiných čtvrtí i turisty a změnit pověst v té době nebezpečné části Ria," doplnila Reifová.
    Plzeňské schody mohou být přímé, točité, dlouhé, široké, amfiteatrální, visuté, tedy jakékoli tvaru a konstrukce. Důležité je, aby sloužily nejen k chození, ale hlavně k obývání neboli odpočinku, konverzaci, jako přístup k řece, k hraní, cyklistice nebo pro pořádání koncertů. Lze tipovat nová místa, na kterých zatím žádné schodiště není, tak už i existující schody, které ovšem dosud fungují jen jako komunikace.
    Podle ředitelky městského útvaru koncepce a rozvoje Ireny Vostracké je výborné místo například na Anglickém nábřeží, kde by propojily ulici s náplavkou. Reálné snahy schody na náplavku vybudovat zatím ztroskotaly. "V Plzni je ale určitě mnoho dalších míst, kterým by Plzeňské schody slušely," řekla Vostracká. Tu na myšlenku, že každé velké město má své "Španělské schody", přivedla přítelkyně při posezení v kavárně. "Od té doby vidím schody na každém rohu," doplnila Vostracká.
    Návrhy na umístění schodů mohou Plzeňané posílat do konce února 2013 prostřednictvím portálu nebo na adresu Plzeň 2015, Pražská 19, 30100 Plzeň. Výzva Schody pro Plzeň je součástí nového komunitního programu Pěstuj prostor, jenž slouží pro zapojení veřejnosti do proměny veřejného prostoru města Plzně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články