V Plzni se staví výzkumné centrum lékařské fakulty za 700 milionů

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
09.11.2012 15:00
Plzeň

Plzeň - Vedle lochotínského areálu plzeňské fakultní nemocnice začala stavba výzkumného a vzdělávacího centra Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni za téměř 700 milionů Kč. Do jara 2014 tam bude biomedicínské centrum a pět teoretických ústavů s až 120 výzkumníky; týmy už se tvoří, hlavně z doktorandů. Region, který bývá vnímán hlavně jako technický, získá novou kapacitu v přírodních a lékařských vědách. ČTK to řekl děkan fakulty Boris Kreuzberg.
    
"Jde o nové centrum vzdělanosti a vědy v Plzni, které by mělo být magnetem pro další vědce z ČR i zahraničí," řekl rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Stavbu, o níž se rozhodlo už v roce 2008, podpořil evropský operační program Věda a výzkum pro inovace.
     Fakulta získá novou plochu téměř 10.000 metrů čtverečních. "Zvýší se kapacita školy, vylepší se prostory pro studenty a přinese to výrazně více vědy do našich výkonů. Pokud má být fakulta konkurenceschopná, musíme vědu podporovat, protože čím jí bude více, tím bude lepší úroveň výuky," uvedl Kreuzberg.
     Děkan chce, aby se podíl výzkumu ze současných asi dvou pětin obratu fakulty zvýšil na minimálně polovinu. EU podle Kreuzberga peníze dává na aplikovaný výzkum, ale v ČR chybí tradice komercionalizace medicínského výzkumu, který by přinesl poznatky pro firmy na výrobu léků a přístrojů. Podobné centrum se buduje ve Vestci u Prahy a je v Brně.
     Biomedicínské centrum za téměř 500 milionů Kč uhradí EU plně, na sedmipodlažní budovu školy s 5000 metry čtverečními učeben, laboratoří a pracoven pedagogů dá EU 85 procent, zbytek stát a škola. Za asi 150 milionů Kč z  celkové sumy se nakoupí laboratorní přístroje. "Máme tu velmi silné týmy našich lidí, výzkum už běží a určité výsledky mají. Věřím, že se centrum do značné míry uživí," řekl děkan.
     Bude zaměřené na výzkum funkcí ledvin a jater, selhávajících orgánů a jejich náhrad, čímž naváže na úspěšný program fakulty z  let 2005 až 2011. "Z nových poznatků o onemocnění životně důležitých orgánů se budou vyvíjet a zdokonalovat terapeutická, diagnostická i preventivní opatření," uvedl ředitel centra Milan Štengl. Zkoumat se zde budou i víceorgánová selhání, signální molekuly, ukazující vývoj onemocnění, a také kmenové buňky. "Nepůjde o  samoúčelné vědecké experimenty. Chceme jednoznačně směřovat ke zlepšení a vývoji nových terapeutických, diagnostických i preventivních opatření a v důsledku ke zlepšení péče o pacienta," dodal.
     Centrum bude zaměřené na biologii, biofyziku, patologii, fyziologii a farmakologii. Kromě učitelů fakulty tam budou docházet lékaři a vědci ze sousední nemocnice, což by zapadalo do koncepce nyní hodně diskutovaného vzniku univerzitních nemocnic. Nová škola poslouží pro výuku všech studentů fakulty, jichž je 2000, z toho 450 cizinců.
     Od roku 2015 by měly stát ústavy finančně na vlastních nohou. Biomedicínské centrum by se mělo stoprocentně samofinancovat, což je základní požadavek EU. Lékařská fakulta v Plzni sídlí 66 let v památkově chráněných objektech, které nevyhovují požadavkům na moderní výuku a výzkum. "Zbude v nich anatomie, chemie, knihovna a histologie," uvedl Kreuzberg. Domy škola nemůže prodat, protože by se jí snížila dotace EU.
     Pozemek pro stavbu byl schválen k rozvoji fakulty před 40 lety, chyběly ale peníze. Fakulta má připravený projekt druhé nákladnější etapy centra. To je ale trochu futurologie, dodal děkan.
0 komentářů
přidat komentář

Související články