Předseda brněnského krajského soudu je stíhán za tři trestné činy

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
03.11.2012 14:15
Brno

Brno - Předseda brněnského krajského soudu Jaromír Pořízek je obviněn v souvislosti se stavbou justičního areálu v Brně ze tří trestných činů. Jsou to zneužití pravomoci veřejného činitele, porušování povinností při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. S obviněním nesouhlasí a podal si proti němu stížnost. Dozorová státní zástupkyně Beáta Ciencialová předpokládá, že by se o ní mohlo rozhodnout v příštím týdnu. Řekla to dnes ČTK.
    
Kauzou se zabývá Krajské státní zastupitelství v Ostravě. Pokud by spis mělo brněnské zastupitelství, hrozilo by, že mohou být žalobci, jimž by byl přidělen, podezřelí z podjatosti.
     Pořízek o svém trestním stíhání informoval ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) v "předstihu". ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva Petra Hrubá. Dodala, že ministr počká až do vyřešení Pořízkovy stížnosti, která by mohla vést k zastavení jeho trestního stíhání. Pokud se tak ale nestane, může Blažek Pořízka dočasně zprostit výkonu funkce soudce, a to až do uzavření kauzy. To by znamenalo, že by soud přestal řídit.
     Předseda brněnského krajského soudu pochybení odmítá, obvinění považuje za absurdní a šité horkou jehlou. Justiční areál přišel na dvě miliardy korun. Zahrnuje budovu, v níž sídlí Městský soud Brno a Okresní soud Brno-venkov. Jeho součástí je i objekt, v němž působí brněnské městské státní zastupitelství společně se státním zastupitelstvím pro okres Brno-venkov. V roce 2005 se předpokládalo, že stavba přijde na 805 milionů korun, po přesném vyčíslení nákladů cena vzrostla na 1,674 miliardy korun. Tuto investici schválilo i ministerstvo spravedlnosti. Celkové náklady byly ale 1,938 miliardy korun. Částka zahrnuje stavbu budov i s jejich vybavením.
     Pořízek už upozorňoval na to, že změna nákladů v projektu je komentována špatně. Podle něj sice vzrostly z původních 800 milionů téměř na dvě miliardy, ale při stanovení prvotní částky nebyly známy všechny údaje z dokumentace, například napojení na dopravní infrastrukturu či na sítě.
     V původním zadávacím řízení se nepočítalo s tím, že se do nového areálu přestěhuje Okresní státní zastupitelství Brno-venkov. Pořízek je nyní stíhán podle dostupných informací pro pochybení spojená se stavbou budovy pro státní zástupce.
     Finanční ředitelství Brno před časem rozhodlo, že v celém projektu nastalo pochybení, a Krajskému soudu Brno udělilo pokutu. Zjistilo sice pochybení, ale administrativní. Krajský soud by za ně měl vrátit do státního rozpočtu dvě miliardy korun, tedy v podstatě částku, která byla v projektu areálu proinvestována. Komplex už stojí a slouží svým účelům.
0 komentářů
přidat komentář

Související články