Podle ministerstva krov hotelu Praha v Kyselce nešlo zachránit

Vložil
ČTK
31.10.2012 20:40
foto: zachrante-lazne-kyselka.cz
Praha/Kyselka (Karlovarsko) - Zřícení střechy při opravách na bývalém hotelu Praha v Kyselce na Karlovarsku zřejmě nešlo zabránit. Podle dnešního sdělení ministerstva kultury, které vychází ze stanovisek karlovarského magistrátu, byla střecha budovy, kterou vlastní Karlovarské minerální vody (KMV) natolik zničená, že se minulý týden při opravě samovolně zhroutila. S tím ale nesouhlasí Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD).

    "Ani přes veškerou snahu se nepodařilo zachránit z krovu hotelu Praha v celistvosti více než asi třetinu, neboť hniloba, dřevokazný hmyz a dosavadní statické poruchy poškodily krov a jeho spoje natolik, že při odstraňování bednění se jeho část samovolně sesunula, čehož příčinou byla i částečná destrukce nadezdívky, nesoucí pozednice," uvádí ministerstvo ve svém stanovisku.
    Jako příčinu uvádí dlouhodobé zatékání, které mělo za následek uhnití části střechy. "Veškeré prvky krovu, které se podařilo zachránit, včetně některých ze zřícené části, byly deponovány a jsou připraveny k novému osazení v krovové konstrukci, která nahradí stávající tak, aby odpovídala požadavkům památkové péče," dodalo ministerstvo.
    Podle ASORKD je ale nepravděpodobné, že by střecha, která dosud odolávala, spadla hned po odstranění střešní krytiny. "Je to stejně možné, jako kdyby se střecha domu nepropadla po tíhou sněhu, ale až poté, co by na ní žádný sníh nebyl," tvrdí viceprezident ASORKD Martin J. Kadrman.
    Podle vyjádření KMV budou rekonstrukční práce pokračovat podle původně dohodnutého postupu. To znamená, že použitelné části střešní konstrukce budou uchovány pro nové použití tak, aby bylo umožněno zachování původních střešních vazeb. Nepoužitelné dřevěné části pak budou nahrazeny novými.
    Zajištění zchátralého hotelu nařídil KMV památkový odbor karlovarského magistrátu. Ministerstvo kultury celou záležitost prověřuje a navrhne taková opatření, aby památková podstata lázeňského areálu v Kyselce byla zachována v co největší míře.


Zvětšit mapu
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Ministerstvo ne-kultury
Petr T.
01.11.12 09:49
zobrazit všechny komentáře

Související články