Nová lanovka na vrcholu Sněžku je hotová, buduje se stanice

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
28.10.2012 16:00
Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Na Sněžce v Krkonoších dělníci dokončili stavbu technologického zařízení lanovky v horní stanici. Pokud počasí dovolí, chtěli by ještě pokračovat ve stavbě samé ocelové konstrukce stanice. V ní bude koncová točna lanovky schovaná. Původní třítýdenní zpoždění na horní stanici se stavbařům i díky příznivému počasí uplynulého týdne podařilo dohnat. ČTK to řekl generální ředitel stavební firmy BAK Trutnov Dušan Čížek. Stavba lanovky naplno začala letos na jaře, do provozu má jít na jaře 2014.

    Stavba horní stanice původně nabrala zpoždění kvůli problémům s jejím založením ve zvětralé hornině. Materiál na stavbu firma BAK dopravuje vrtulníky, které budou moci při příznivém počasí létat do konce listopadu. Na horním úseku jsou již také odstraněné betonové patky původních sloupů.
    Aktuální počasí stavbě nepřeje. Páteční studená fronta na Sněžku přinesla sněžení, silný vítr a pokles teplot k minus deseti stupňům Celsia.
    Po zářijovém zastavení staré lanovky dělníci také zbourali mezistanici na Růžové hoře a začali budovat základy a konstrukci nové stanice. Mírné zpoždění má kvůli náročnému lámání základů ve skále stavba nové dolní stanice, která bude posunutá blíže k Peci pod Sněžkou. "Toto zpoždění doženeme, protože na dolní stanici se bude moci pracovat i v zimě. Nyní tam děláme základovou desku," řekl Čížek. Na ostatních částech lanovky se práce po zimní přestávce naplno rozběhnou na jaře.
    Nová lanovka za asi 300 milionů korun bude mít místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry komfortnější kabinky. Hodinová kapacita lanovky zůstane na 250 lidech, měla by však lépe odolávat větru. Služeb staré lanovky z roku 1949 každoročně využívalo přibližně 200.000 a až na Sněžku vyjela asi polovina z nich. Investorem lanovky je město Pec pod Sněžkou, které na stavbu získalo dotaci z fondů EU.
0 komentářů
přidat komentář

Související články