Na vrchu Mařenka dnes byla otevřena nová rozhledna

Vložil
ČTK
27.10.2012 18:45
Štěměchy (Třebíčsko) - Zhruba pět stovek lidí se dnes vydalo k  nově otevřené rozhledně na vrchu Mařenka na Třebíčsku. Neodradilo je ani deštivé a mlhavé počasí, které však prakticky znemožnilo pohled na okolí ze zhruba 30 metrů vysoké věže, řekla ČTK starostka Štěměch Marie Báňová.
    
"Je to škoda. Ještě v pátek byla ideální viditelnost, jenže během noci na sobotu se počasí změnilo a trochu nám tu slavnostní chvíli pokazilo," uvedla Báňová. Z  vyhlídkové věže mohou lidé za ideálních podmínek vidět například Pálavu, Českou Kanadu nebo Novohradské skály. "Pokud se vše povede, lidé mohou zahlédnout i  podhůří Alp," řekla starostka.
     Původně měla rozhledna zahájit provoz 7. září, ale vzhledem ke zpoždění stavebních prací se termín posunul. "Je to velká škoda, protože si dobře vzpomínám, že 7. září bylo krásné letní počasí," připomněla Báňová. Stavba však byla zkolaudována až 18. října. Vstup na rozhlednu, která se nachází na vrcholku ve výši 711 metrů nad mořem, je zdarma.
     Výstavba objektu, na jejíž přípravě se podílelo sedm obcí z okolí, stála zhruba sedm milionů korun. Projekt podpořila dotací Evropská unie, ale celkové náklady grant nepokryl. Proto mikroregion vyhlásil na rozhlednu veřejnou sbírku.
     Na vrchu Mařenka kdysi rozhledna stála, ale spadla při bouřce. Novou věž tvoří devítimetrový podstavec obložený kamenem, na něm stojí kovové schodiště doplněné dřevěnými prvky. O projekt se stará Mikroregion Podhůří Mařenky, který spojuje Rokytnici nad Rokytnou, Markvartice, Předín, Štěměchy, Čáslavice, Římov a Chlístov.
     Na Vysočině teď turisté mohou navštívit osm rozhleden. Nejstarší je rozhledna Babylon nedaleko Kramolína na Třebíčsku. V roce 1831 ji nechal postavit majitel panství Jindřich Vilém Haugwitz. Rozhledny by v kraji ještě mohly přibývat. Největší šanci teď asi má projekt na stavbu rozhledny ve Velkém Meziříčí, na který letos radnice požádala o evropskou dotaci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články