Dům otáčející se za Sluncem zatím nikdo napodobit nechtěl

Zdroj
Marek Kuntoš
Vložil
ČTK
20.10.2012 13:30

Velké Hamry (Jablonecko) - Zájemců o prohlídku domu otáčejícího se za Sluncem, který umí zajíždět i pod zem, je hodně. Zatím se ale neobjevil nikdo, kdo by ho chtěl napodobit. ČTK to dnes řekl majitel domu Bohuslav Lhota. Nezvyklý příbytek začal ve Velkých Hamrech na Jablonecku stavět před 31 lety. S  přáteli ho na jižním svahu černostudničního hřebene postavil za dvacet let, vylepšuje ho však stále.
    
"Chtěl bych mít vytápění tepelným čerpadlem. Rád bych tady také postavil ještě jedno rameno se skleníkem," uvedl třiasedmdesátiletý majitel.
     Hodnotu nezvyklého domu nezná. "Chci po synovi, který je také stavař, aby udělal rozpočet při současných cenách. Zajímalo by mě, kolik by to stálo," řekl bývalý projektant libereckého Stavoprojektu. Při dostatečném množství kapitálu se podle něj dá takový dům postavit za dva roky.
     Peněz na výstavbu ale neměl v minulosti nikdy nadbytek, musel proto hodně improvizovat. "Stavěl jsem ho svépomocí. Pomáhali mi dva tři kamarádi. Nárazově, třeba při betonování, nás bylo pět. Dřevo jsem si dělal samovýrobou v lese, aby to bylo co nejlevnější. A okna jsem kupoval vyřazená," vypočetl.
     Do domu dokázal zakomponovat i nezvyklé doplňky, například u točitého schodiště má žebřiny z tělocvičny jedné školy. "Získal jsem je, když je vyřazovali. Když byly děti malé, tak se na nich hodně vydováděly," řekl Lhota, který je předsedou místního mysliveckého sdružení.
Myšlenku na postavení otáčivého domu začal uskutečňovat v roce 1981. "Nejdřív jsem chtěl udělat jen dům, který má uprostřed nohu a otáčí se. Až pak mě napadlo, že by se mohl zvedat a spouštět, aby to bylo pohodlnější," zavzpomínal.
     Otáčení domu zajišťuje rumpál. I bez něj ale kruhový příbytek otočí podle potřeby dva lidé. Pohyb domu dolů a nahoru řídí motor s 900 otáčkami. Pod zem své letní sídlo ukrývá při nepřízni počasí nebo v zimě. Půda totiž poskytuje výbornou tepelnou izolaci. "Než sjede dolů, trvá to asi 20 minut," podotkl Lhota. Při silnějším motoru by to bylo rychlejší. "Příliš často to nepoužívám, takže mi tento motor stačí," konstatoval senior, který také maluje na plátna. Jeho obrazy zdobí boční chodbu vedoucí k ateliéru a garáži. Obě místnosti i chodba jsou ukryté pod zemí.
Základní kruhový dům má tři podlaží. K obývání užívá Lhota prostřední patro. "Mám tady 65 metrů čtverečních," zmínil. Na jediném patře má kout ke spaní, malou kuchyňku i koupelnu. Ve spodním podlaží je bazének vyhřívaný střešními solárními panely, chodníček a zimní zahrada.      Prostor zcela nahoře je zatím nevyužívaný. "Původně jsem s ním nepočítal. Měla tam být rovná střecha. Kvůli strojovně jsem ale přidělal ještě jedno patro," vysvětlil. Nejvyšší patro nabízí nádherný výhled do krajiny. Od ostatních částí domů se vyhlídka odlišuje i teplotou. I za slunečného podzimního dne tam teplota překračuje 30 stupňů, ve spodních patrech je kolem 20 stupňů.
     Ekologický dům do extrémních podmínek získal nedávno nejvyšší ocenění v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR, takzvaných "ekologických Oskarech".
0 komentářů
přidat komentář