Ředitel NPÚ podal trestní oznámení kvůli konkurzu a hospodaření

Vložil
ČTK
22.04.2006 14:20
Praha

Praha - Ředitel Národního památkového ústavu (NPÚ) Tomáš Hájek podal dvě trestní oznámení na neznámého pachatele. Jedno se týká údajných pochybení při zadávání některých veřejných zakázek, druhé údajného špatného hospodaření se státním majetkem na pobočce NPÚ v Plzni. "Trestní oznámení na neznámého pachatele ředitel podal kvůli skutečnostem týkajícím se dřívějších výběrových řízení, na které poukázal audit," řekla dnes ČTK mluvčí NPÚ Simona Hradilová.

Trestní oznámení týkající se konkurzů podal ředitel 13. dubna u Obvodního státního zastupitelství Praha 1. Neznámého pachatele podezírá z  porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, z porušení rozpočtových pravidel a dotačních podmínek v případech čerpání dotací ze státního rozpočtu a z porušení zákona o finanční kontrole ve veřejné správě.
Do té doby, než policie oznámení prošetří, nebude podle Hradilové NPÚ sdělovat žádné další informace "z důvodu nezasahování a neovlivňování průběhu vyšetřování".
Týden předtím ředitel podal ještě jiné trestní oznámení, také na neznámého pachatele, ale tentokrát kvůli hospodaření se státním majetkem na územním odborném pracovišti v  Plzni v minulém období. Oznámení podal u okresního státního zastupitelství v  Plzni 7. dubna na základě zjištění z prováděné kontroly některých smluv uzavřených do roku 2005. V tomto případě podle ředitele jde o spáchání trestného činu při hospodaření s majetkem státu a porušení rozpočtové kázně a vedení účetní evidence.
0 komentářů
přidat komentář